Интересно е што оваа традиција продолжува до ден-денес

Кога еден дечко моли девојка, тој клекнува на едно колено и на тој начин покажува почит кон својата идна сопруга. Ова покажува дека таа е достојна за почит и неговата вечер на љубов кон неа.

Многу е важно да клекнете на левото колено и да ја држите кутијата во левата рака, а десната да ја отворите додека поставувате прашање.

– Спуштањето на левото колено му овозможува на додворувачот да ја заземе правилната положба и лесно да ја отвори кутијата – објасни организаторот на венчавката Кит Вилард.

Advertisement

Нема претерана филозофија бидејќи повеќето мажи клечат на левото колено затоа што се десничари, па многу поприродно и полесно им е да ја држат и отворат кутијата со прстенот.

Историското потекло на овој романтичен гест не е сосема јасно, но според овој организатор, тој датира од средниот век, кога витезите на овој начин ги обожавале благородничките.

Клекнувањето на едно колено порано било дел од протоколот во многу церемонии, вклучувајќи ги и оние од романтична природа.

Средновековните уметнички дела ја поддржуваат оваа теорија бидејќи витезите се прикажани како се поклонуваат пред владетелите како знак на почит и жртва. Тој клекнува и пред благородничката за да ја изрази својата подготвеност за вечна служба.

Овој протокол каде што типот клечи, веројатно со годините се коригирал и почнал да се практикува за овие цели.

Advertisement