Оваа намирница прави чуда во организмот, полна е со ензими и нутритиенти кои обезбедуваат голем број позитивни ефекти по здравјето.Станува збор за медот кој претставува еден од најпознатите народни лекови.

Што можете да очекувате ако почнете секојдневно да користите мед:

Помало ниво на холестерол

Бидејќи не содржи холестерол, а богат е со витамини, минерали и други важни нутритиенти, медот го намалува нивото на холестерол.

Advertisement

Посилно срце

Антиоксидантите во медот се добра превенција од срцев и мозочен удар.

Подобра меморија

Истражувањата покажале дека медот го подобрува паметењето и го ублажува стресот.

Поздрав стомак

Секојдневно конзумирање мед ги намалува лошите бактерии во цревата и помага во зараснувањето на малите повреди на слузницата.

Поубав тен

Медот ќе го успори штетното дејство на слободните радикали, а со тоа и стареењето, а антибактериските својства ќе помогнат мозолчињата поретко да се појавуваат.

Борец против несоницата и стресот

Доколку патите од несоница, вознемирени сте и под стрес, најдобар избор е багремов мед, а ако имате проблеми со дишните патишта- липов мед е вистинскиот извор.

Advertisement