Холестеролот е соединение налик на маснотии, кое едноставно му е потребно на нашето тело. Холестеролот има многу, многу важни функции, вклучувајќи синтеза на жолчката и градење клетки. Високиот холестерол предизвикува еден куп сериозни здравствени проблеми. Негативно влијае главно на здравјето на срцето. Високото количество на холестерол во крвта е чекор кон развој на кардиоваскуларни проблеми. Вишокот на оваа супстанца во крвта може да создаде услови за срцев удар.

Фактот дека имате многу холестерол во крвотокот може да го сугерира една карактеристика. Што да направите со високиот холестерол? Има едно овошје кое многу помага при високиот холестерол.

Јаболка! Но, не обични, туку сушени! Сушените јаболка значително го намалуваат холестеролот во крвта, велат научниците од Финска. Спроведе студии во кои учествуваа голем број мажи и жени. Околу 2,5 илјади луѓе го тестирале ефектот на различни производи врз холестеролот.

Групата консумирала 70 грама сушени јаболка. Резултатот од студијата беше едноставно неверојатен. Зошто сувите јаболка го намалуваат холестеролот? Сè се должи на пектинот. Оваа органска супстанција природно го нормализира нивото на холестерол. Секојдневната употреба на сушени јаболка 3-4 месеци го намалува холестеролот за речиси 22-23 проценти.

Advertisement
Advertisement