Народните обичаи велат дека немажените девојки треба да се мијат со ладна вода на полноќ, за да го заштитат своето тело од злите духови и да обезбедат здраво потомство.

Денес треба да им простите и на „злите јазици“ и да го простите гревот на клеветата.

Светиот апостол Јаков е еден од 70-те апостоли и го нарекуваат брат на Исус, затоа што бил син на праведниот Јосиф, сопругот на Пресвета Дева Марија.

Посебно ги предупреди богатите да бидат понизни, во спротивно ќе поминат како „тревен цвет“, кој вене кога сонцето ќе го загрее.

Advertisement

Јаков нѐ потсетува дека Бог ги избра „сиромашните од овој свет“ да бидат богати во вера и наследници на Царството.

Тој ги предупредил своите браќа по вера да не им покажуваат чест на богатите, потсетувајќи ги:

– Да не те угнетуваат богаташите и не те влечат на суд?

Тој ги потсетува богатите „вие уживате во земјата“ и тврди дека нивните маки ќе дојдат, дека нивното насобрано богатство ќе изгние, облеката ќе им ја изедат молци, а златото и среброто ќе рѓосуваат.

И само крикот на неплатените работници ќе стигне до Бога:

– Еве, плачот на платите на работниците што ги жнееа твоите ниви, што ти им ги задржа, и повиците на жетварите стигнаа до ушите на Господ Саваот.

Самите Евреи се восхитуваа на неговата праведност и го нарекоа Јаков Праведник.

Меѓутоа, кога Анан бил назначен за првосвештеник, тој и другите еврејски старешини направиле заговор да го убијат Јаков како проповедник на Христос.

За време на празнувањето на Пасхата , кога многу верници се слевале во Ерусалим, старешините му наредиле да се качи на покривот на храмот и да зборува против Христа.

Меѓутоа, Јаков почнал да им зборува на луѓето за Христос како син Божји и Месија.

Разбеснетите свештеници го извлекле од покривот, поради што Џејкоб паднал и тешко се повредил.

Но, тој не умрел на лице место, туку на колена ги испружил рацете кон небото и извикал: „Господи, прости им го овој грев, зашто не знаат што прават“.

Тогаш до него дошол маж и со сета сила го удрил по главата, а потоа починал на 63-годишна возраст.

Advertisement