Загадениот воздух, кој е алармантно висок во последните недели, негативно се одразува на нашето здравје

Народниот билкар Момчило Антонијевиќ зборуваше за лековитите својства на растенијата и колку тие помагаат при бројни заболувања. Интересно е тоа што чајот кој е еден од најпопуларните во Србија, направен од шипка, според билкарот Момчиловиќ, не е многу корисен.

За тоа што е најдобро да се земе во зимскиот период, особено за чистење на дишните органи од загадениот воздух, кој е алармантно висок во последните недели и негативно се одразува на нашето здравје, Антонијевиќ вели:

„Најдобар начин да ги исчистиме нашите бели дробови од загадениот воздух е да се преселиме во Тара или Стара Планина на два месеци. Но, бидејќи не сите од нас сме способни да направиме такво нешто, растенијата можат да ни помогнат да се избориме со ефектите од загадувањето. Сува инхалација би бил многу добар начин, а друг начин е да користите етерични масла во дифузор, т.е. во испарувач.

Advertisement

Треба да се напомене дека кога користите дифузер со етерични масла, не го вклучувајте прочистувачот на воздух истовремено бидејќи прочистувачот на воздухот ќе ги регистрира молекулите на маслото како фини честички. Етеричните масла, освен што одлично го дезинфицираат просторот и ни даваат фантастичен мирис, делуваат и на зголемување на концентрацијата на негативните јони во воздухот и подобрување на расположението.

Негативните јони се добри јони и се јавуваат по грмотевици, по дожд, кај водопади. Тие ја зголемуваат концентрацијата на кислород во просторот затоа треба да се користат. Најмногу ја сакам смреката, но можете да користите различни есенцијални масла како еукалиптус или бор, кои се идеални за зимскиот период и дезинфицирање на просторот од различни бактерии кои можат да се најдат во неа“.

Билкарот препорачал и чај кој ги намалува ефектите од загадениот воздух во организмот.

Има и некои чаеви кои добро делуваат на нашите дишни органи, како што е исопот (Hyssopus officinalis). Ја смирува сувата иритирачка кашлица и има антивирусно дејство“, вели народниот билкар и новинар Момчило за ТВ К1.

Во случај на суво вдишување, најважно растение е смреката.

„ Смреката е особено важна затоа што има силно антисептично дејство и го препорачуваме неговото масло на луѓе на кои им треба „супер суво вдишување“. Тоа е одлична работа што ги отвора нашите горните дишни патишта, многу е добра за здравјето на нашите бронхии. се препорачува за луѓе кои боледуваат од астма “Добро делува против вирусите, особено на вирусот на грип. Поради сето ова, смреката е вистинското растение за употреба во зима. Смреката е одличен зачин, особено за дивеч”, вели Антонијевиќ.

Advertisement