За време на зимските денови, киселата зелка е една од омилените намирници. Од него може да се направат јадења како сарма, подварк, варена зелка, но и салати кои се многу богати со витамини и го зајакнуваат метаболизмот.

Иако денес може да се најде во речиси секоја продавница, сепак повеќето луѓе сакаат сами да кисела зелка и да ја земаат по потреба. Разликата помеѓу домашната и купена зелка од продавница е впечатливата жолтеникава боја која и дава посебен вкус. Тајната е во постапката на кисење зелка.

Најпрво исчистете ги главите од зелката од првиот слој листови и измијте ги. Потоа издлабете ги главите во центарот за да го отстраните коренот и наполнете ја таа празнина со сол. Првиот ред што влегува во садот е сечкана зелка.

Откако ќе ја наредите зелката во бурето за мариноване, одозгора додајте неколку кришки дуња за зелката да биде жолта и два ловорови листови. Дуњата ќе ја ослободи својата жолта боја и ќе и даде изглед, но и дополнителен вкус на зелката.

Advertisement

Зелка треба да се кисели во буре околу три недели, но важно е да се провери дали саламурата е доволно чиста и дали зелката не го променила мирисот.

Се препорачува најдобро време за кисела зелка да е средината на октомври. Процесот на биоферментација во кисела зелка бара температурата да биде стабилна без премногу осцилации, од 18 до 21 степен. Најдоброто место за складирање на зелката е во подрумот, каде што нема премногу разлики во температурата, како што не е случај ако ја чувате на балкон.

Advertisement