Гастроентерологот наброи која храна ќе и помогне а која ќе го забрза нејзиното излегување од системот – симптомите не се исти кај мажите и кај жените!

Кандида е една од најупорните габи, ја има и во нашето тело, а практично насекаде околу нас и може да предизвика силна инфекција. Симптомите на кандидијаза ќе бидат пред се хроничен замор, болки во мускулите и надуеност, а дури потоа ќе се појават симптомите видливи со голо око, кои не се исти кај жените и мажите, особено ако имаат висок шеќер, објасни првиот гастроентеролог проф. д-р Воислав Перишиќ.

„Габата кандида е насекаде околу нас, нормално влегува во телото и поминува, но ако се претвори во жива форма, тогаш е опасна. Потоа станува мукозна кандидијаза, што предизвикува многу големи проблеми“, рече гастроентерологот и објасни кои луѓе ретко се напаѓаат од кандидијаза.

Постојат бактерии, вируси и габи како микропатогени. Кандида е опортунист, бара соодветна почва, не сака здрава личност и недопрена кожа. Но, ако има услови, ќе се населат таму. „Имав многу такви пациенти, кога кандида ќе се насели во хранопроводникот, предизвикува огромни проблеми со голтањето“, вели тој.

Advertisement

Под микроскоп ќе видиме „пипала“, а потоа знајте дека се работи за инвазивна кандида, но не секој има микроскоп дома. Како тогаш да препознаете, кои се симптомите на кандидијаза?

„Кај мажите се јавува во усната шуплина и во наборите, пазувите, препоните, белузлавиот гребен е болен, го има и на половиот орган. Ова ќе го забележите со голо око. Кај жените е покомплицирано ако имаат дијабетес, кандида се јавува кај наборите и вагиналната област. „Ситуацијата е непријатна, но може да се третира“, рече тој.

Може ли кандидијазата да се излечи со диета? „Таа сака шеќер, значи не смеете слатки, со што е можно помалку шеќер. Друга работа, јаболко, круша, слива, праска, кајсија, ништо од тоа не е дозволено, бидејќи содржи супстанции кои влијаат на кандида.

Мандарини, грозје, ананас, ги немаат. Ниту млекото со лактоза не е погодно, исто така е супстрат за кандида. Најслободни се пиперките и доматите, а карфиолот не. Краставица може, брокула не! Тие содржат хемиски соединенија, нескробни ферментирачки јаглехидрати. Не можеш да ги свариш, се ослободуваат од тебе и бавната кандида ги наоѓа. Потоа почнува да цвета “, рече тој.

Постојат повеќе форми на кандидијаза и еден од нив е опасен по живот, предупреди гастроентеролог.
„Мукозната кандидијаза, на дигестивниот или респираторниот систем, се третира орално. Но, системскиот е опасен, тој е релативно редок, но е многу гаден. Кандида може да предизвика сепса и проблеми со срцето и може да биде фатална. Кај ризичните пациенти веднаш гледаме да видиме дали има кандида што може да ги искомплицира работите, потоа интевенираме со лекови, не дозволуваме проблемот да помине така“, вели професорот.

„Зачините можат да ја иритираат слузокожата, па потоа да направат рани, од таму ќе дојде кандидата. Затоа, зачините треба добро да се дозираат, а не да се претеруваат. Користам лути пиперки, но никогаш не сум имал кандида“, рече гастроентерологот .

„Имаме мукозни клетки и неутрофили, ако препознаат нешто туѓо ќе реагираат. Тоа е таканаречениот наивен имунитет. Ако имате редовно празнење на дебелото црево и немате болест на дебелото црево, кандида ќе излезе. Мора да имаш редовна столица, јас јадам пченица навечер со шлаг. Но, транзитот е брз! „И нема јаглехидрати кои ќе ја хранат кандидата“, рече тој.

„Важни се и пробиотиците доколку имате кандида, земајте ги превентивно во есен и зима. Во лето се храниме со повеќе влакна. Кандидата не сака киселост на цревата, сите наши сокови се алкални освен плунката “, рече тој.

Advertisement