Според американскиот Национален институт за здравство , просечната дневна доза на јаглени хидрати што ги обезбедува потребите на телото за исхрана е 130 грама , или 500 kcal. Со други зборови, за да останеме во добра форма, не треба да го надминуваме.

Сепак, секој човек има различен метаболизам. Некои можат да јадат повеќе од нормалното и да не се здебелат, додека за други доволно е да поминат покрај тортата и да станат подебели. Што да се прави?

Поради ваквите случаи, дизајниран е таканаречениот тест за крекери , кој Фемина ќе ви го открие денес.Авторот на тестот за крекери е генетичар и доктор по медицина Шерон Моалем . Според него, ова е најлесниот начин да откриете колку добро вашето тело ги вари јаглехидратите, и соодветно на тоа, колку и со која брзина треба да јадете, во зависност од генетиката.

Се што ви треба е несолен крекер и стоперка.Пред да започнете, обидете се да ја наполните устата со што е можно повеќе плунка. Потоа земете крекер, снимете го времето и почнете да го џвакате. Wвакајте додека крекерот не го промени вкусот и не стане сладок. Обрнете внимание на времето. Ако вкусот на крекерите не се променил по 30 секунди од почетокот на џвакањето, тогаш прекинете го тестот.

Advertisement

Времето од почетокот на џвакањето до моментот кога се промени вкусот зборува за брзината на вашиот метаболизам:

  • 0-14 секунди – завршено;
  • 15-30 секунди – умерено;
  • повеќе од 30 секунди – ограничено.

Што значат овие резултати и зошто се промени вкусот?

Научникот објаснува дека варењето започнува долго пред храната да стигне до стомакот. Нашата плунка го содржи ензимот амилаза , која ги разложува сложените молекули на скроб во едноставни шеќери (поради што вкусот на крекерите се претвора во сладок). Кај некои луѓе, концентрацијата на амилаза е до 50 пати поголема од просечната, додека други речиси и да не постојат.

Резултатите првенствено укажуваат на висока концентрација на амилаза во устата. Лицето кое има такви индикатори може да јаде повеќе норми (повеќе од 130 грама јаглени хидрати дневно) и да не се здебели.

Резултатот од 30 секунди или повеќе укажува на ниска концентрација на амилаза, што значи дека треба да се воздржите од јаглени хидрати (да се придржувате кон нормата), инаку неизбежно ќе има непотребно зголемување на телесната тежина.

Advertisement