Кромид со мед се користи за лекување бронхитис и пневмонија, ја ублажува кашлицата. Исцедениот кромид помага при болки во увото, а може да се нанесе дури и на стапалата за да се намали телесната температура.

Но, малкумина знаат дека печениот кромид е корисен. При термичка обработка не ги губи својствата, напротив!

Печениот кромид ќе ви помогне да се справите со долготрајните рани така што ќе го ставите печениот кромид директно на раната.

Ако чувствувате болка, ставете топол, печен кромид на проблематичната област 20 минути. Болката брзо ќе исчезне.

Advertisement

Ќе го регулира дијабетесот, па лекарите го препорачуваат во секојдневната исхрана. Кромидот можете да го јадете како прилог, но најефикасен е кога го јадете на празен стомак.

Ефектот од оваа апликација на кромид е видлив по само една недела, а сето тоа благодарение на сулфурот и железото кои се наоѓаат во печениот кромид. Таквиот кромид ќе помогне да се нормализира гликозата во крвта, правилното функционирање на панкреасот и црниот дроб.

Кога се јаде печен кромид, состојбата на пациентот со хипертензија и атеросклероза се подобрува. Кромидот им помага на крвните садови да ги исчистат и ослободуваат вишокот наслаги.

По печењето во рерна, кромидот ослободува есенцијални масла кои на оваа храна и даваат специфичен мирис и вкус.

Advertisement