Интернет-форумите се полни со совети како да заштедите пари на бојлер, а некои од нив ги дадоа експерти, односно мајстори. Градскиот магазин ги носи нивните препораки.

– Доколку во домаќинството живее самец или само брачен пар, најдобро е да го вклучите бојлерот кога е потребно, додека струјата е евтина.

– Ако се работи за повеќечлено семејство, ќе заштедите повеќе ако бојлерот е постојано вклучен.

– Зависи и од тоа дали водата од бојлерот се користи само за туширање или и за кујна, затоа, доколку целата топла вода во домот доаѓа од ист уред, најдобро е да ја држите постојано вклучена.

Advertisement

– Што се однесува до поставувањето, овде важи правилото дека златната средина е најдобрата опција, па затоа треба да биде или на два или на температура од 55 степени.

– Моментот кога бојлерот секогаш треба да биде исклучен е кога се капете.

„Повеќето од нас никогаш не размислувале дали капењето со вклучен бојлер е безбедно, додека некој не се повреди. За жал при капење има струен удар, не е вообичаен, но е вистинска појава.

Ако сеуште се прашувате дали е можен струен удар од бојлерот, тоа е. Електричните удари од котлите се честа појава и вестите објавуваат нови жртви на секои два месеци. „Редовната услуга на бојлерот гарантира дека нема да дојде до електричен удар“, се вели на веб-страницата vodoinstalateribeograd.com.

Advertisement