Секој од нас страдаше од болки во ушите во текот на целиот живот, особено за време на студената зимска сезона. Речиси никогаш нема универзален лек за ова, а самата неволја се појавува токму тогаш кога најмалку го очекувавме. Во случај на болка во увото, добро е да се консултирате со вашиот личен лекар за да го намалите ризикот од компликации.

Но, можете да пробате и некои бабини рецепти од народната медицина за да ја олесните вашата состојба. Лековитите својства на ѓумбирот Gумбирот е познат по своите аналгетски и антиинфламаторни својства и може да помогне да се запре болката во увото и да се ублажи инфекцијата.

Земете мало парче од него и ставете го во уво. По неколку минути ќе почувствувате дека болката е намалена и непријатноста е олеснета.

Златно маслиново масло Маслиновото масло е највредното масло што треба да го имаме во нашата кујна. Освен што можеме да го користиме за јадења и салати, можеме да го вклучиме и како состојка за домашни рецепти во лекувањето на разни заболувања.

Advertisement

Исто така, многу помага при инфекции на увото. Може да испуштите 2-3 капки од него на памук или директно во увото. Мора да биде на собна температура пред употреба. За само неколку минути ќе почувствувате олеснување.

Advertisement