Се верува дека овој светител е многу добронамерен.

Православна црква и нејзините верници денеска се сеќаваат на преподобната Ксенија Петроградска , светица која го основала еден од првите женски манастири во светот, им пркосила на тогашните норми на однесување и се посветила на молитвата и љубовта кон Исус до крајот на нејзиниот живот.

Преподобната Ксенија Римска е родена во Рим како ќерка на познат сенатор. Иако љубовта кон Христа уште од мала ја привлекувала и сакала да се замонаши. Сепак, нејзините родители барале, како и сите други девојки од тоа време, да се омажи кога ќе дојде време.

За да го избегне ова, Ксенија побегнала од дома заедно со нејзините двајца робови. Таа се населила на островот Коа каде заедно со робовите основала девствено семејство и целосно се посветила на молитвата и љубовта кон Исус.

Advertisement

Така го поминала целиот свој живот, а пишувањата велат дека, иако имала благородно потекло, секогаш била облечена полошо од која било друга калуѓерка и дека често со пепел од кадилницата посипувала лебот што го јадела. Традицијата вели дека таа починала околу 450 година кога над манастирот се појавил „венец од ѕвезди со крст во средината, посветол од сонцето“ .

Верниците сè уште го посетуваат гробот на преподобната Ксенија Римска затоа што се верува дека нејзините мошти носат исцеление на секоја болест , но и среќа на оние што ги допираат. Српската православна црква го слави на 24 јануари според црковниот календар, а на 6 февруари според грегоријанскиот календар.

Со оглед на тоа што е голема светица која цел живот се борела за правото на жените сами да одлучуваат што да прават со својот живот, Ксенија сè уште важи за покровителка на понежниот пол. Затоа дамите денес треба да се воздржуваат од каква било работа, особено онаа поврзана со куќата.

Исто така, се верува дека овој светец е многу поволен кога станува збор за желби и планови поврзани со работата – затоа, ако имате дилеми, сомнежи, ако нешто ве мачи во врска со работата, ако ви треба вера и надеж дека ќе успеете во нешто. , или што – само молете се на овој светец.

Advertisement