Кога мислиме на највалканото место во нашиот стан, природно помислуваме на тоалетната школка

Можеби мислите дека вашата дневна соба е чиста и така изгледа. Сепак, иако редовно се средувате и чистите, веројатно заборавате на едно место, а тоа е просторот зад каучот. Експертите велат дека тоа е веројатно највалканото место во вашиот дом, пренесува The Sun.

– Во нашиот дом често се користат каучи и софи, а со пиењето, јадењето и општата релаксација доаѓа до голем хаос. Еднаш неделно треба темелно да го вакумирате целиот софа и перничињата. Ако капакот на перницата може да се вади, извадете го и исчистете ја ткаенината одоздола со правосмукалка, објаснија тие.

Според експертите, сите треба да чистиме зад нашите каучи и софи најмалку на секои две недели. Потребно е да се премести целиот тросед од првобитната положба и темелно да се исчисти просторот со правосмукалка или да се избрише, доколку софата е на дрвен под.

Advertisement

Кога станува збор за чистење на вашиот кауч, без разлика дали се обидувате да се ослободите од одредена дамка на перницата или сакате да го освежите целиот ваш кауч, првото нешто што треба да направите е да ја проверите етикетата за чистење на каучот и кои производи се безбедни. за употреба на тој тип ткаенина.

Ако имате пренослива пегла на пареа или пегла на пареа за да се ослободите од грините, темелно поминете ја целата површина на каучот за да ги убиете површинските грини. Ако немате пароброд или пегла, прескокнете го овој чекор и одете директно на чистење со правосмукалка. Помеѓу длабоките чистења, редовно освежувајте ја софата со посипување сода бикарбона, бидејќи непријатните мириси лесно се впиваат во ткаенината, што може да се отстрани со посипување сода бикарбона, која добро ги апсорбира мирисите, со правосмукалка или со употреба на специјални спрејови за мебел.

Можете да користите преносно средство за чистење на потпирачите за глава и потпирачите за раце ако софата е покриена со ткаенина што може да се пере. За другите ткаенини, најдобро е да повикате професионалец за да ги исчисти безбедно и темелно. По сушењето, справувајте се со преостанатите бактерии и елиминирајте ги мирисите на тапацирот, кој може да се измие со специјален спреј за дезинфекција на ткаенината.

Advertisement