Добро е познато дека постојат растенија кои привлекуваат пари, љубов и здравје како магнети – но малкумина знаат за ова домашно растение кое привлекува среќа.

Зборот „куќа на среќата“ е тој што го поттикнува протокот на позитивна енергија во домот и носи радост, многу среќа и добри вести, а речиси секој може да го негува.

Експертите за фенг шуи веруваат дека е најефективно ако ви дојде дома како подарок за роденден, годишнина од брак, вселување или некоја друга прослава. Покрај тоа што изгледа украсно и одлично се вклопува со секој стил на мебел, лесно е и за одржување.

Домашната среќа најмногу потсетува на мов, а кога е целосно изнемоштена, изгледа како мала грмушка.

Advertisement

Ова растение е многу лесно за одгледување. Потребна е сончева светлина, но не треба да биде изложена на силна сончева светлина. Температурата која најмногу и одговара е од 10 до 24 степени. Неопходно е да се чува во проветрена просторија, бидејќи сувиот воздух во грејната сезона лошо влијае на него. Се советува да се полева редовно, малку, бидејќи може да претерате и да му го уништите коренот.

Advertisement