Хроничната кашлица и отежнато дишење може да бидат знак за лоша регулација на шеќерот кај дијабетес тип 2

Лабораториските наоди се најсигурниот начин за откривање на нивото на шеќер во крвта, но за да се посомневате дека нешто не е во ред и да повикате лекар, треба да ги следите сигналите со кои телото предупредува дека дошло до промена.

Имено, општо е познато дека знакот на висок шеќер е зголемената жед, а неколку знаци се поврзани со појавата на проблеми со респираторниот систем. Хроничната кашлица и отежнато дишење може да бидат знак за лоша регулација на шеќерот кај дијабетес тип 2.

Студијата, објавена во списанието BMC Pulmonary Medicine, го разгледа влијанието на дијабетес тип 2 врз симптомите поврзани со респираторните заболувања.

Advertisement

Така, се покажа дека отежнато дишење, кое го ограничува темпото на одење на рамна површина, е вообичаено кај луѓето кои имаат дијабетес тип 2, без оглед на возраста. И хроничната кашлица со искашлување се јавува главно кај луѓе на возраст од 46 до 64 години, кои страдаат од дијабетес.

Сепак, дури и кај постарите луѓе (75-84 години), овие симптоми се делумно потиснати. Дополнително, самите пациенти, без оглед на возраста, пријавиле зголемена диспнеа (отежнато дишење) како резултат на зголемување на телесната тежина.

Истражувачите заклучија дека луѓето кои страдаат од висок шеќер во крвта, отежнато дишење и хронична кашлица, вклучително и слуз, се многу почести од другите кои не страдаат од оваа болест.

„Се чини дека дијабетесот е предупредувачки знак за процесот на стареење кој се забележува кај општата популација. Зголемените тешкотии со дишењето со зголемување на индексот на телесна маса кај луѓето со дијабетес тип 2 може да предизвикаат кардиоваскуларни и респираторни оштетувања кај овие пациенти“, покажа студијата.

Advertisement