Д-р Кетрин Меникс откри што велат повеќето луѓе пред смртта и низ какви промени поминуваат, кои се сосема нормални, но луѓето не се свесни за тоа

Докторката Кетрин Меникс била присутна кога досега починале 2.000 луѓе.

Како што вели, „смртта е само процес, како и раѓањето“.

– Според мене, веројатно умирањето не е толку лошо како што очекувате. Ја изгубивме богатата мудрост на нормалното човечко умирање и време е да зборуваме за умирање и да ја вратиме мудроста. Умирањето, како и породувањето, е навистина само процес. Луѓето постепено се уморуваат се повеќе и повеќе. Како што поминува времето, луѓето спијат повеќе, а се помалку будни – објаснува таа и истакнува дека има пет главни фази.

Advertisement

– Првата фаза е ненадејна промена, а од еден момент во друг, целата болка исчезнува. Вознемиреноста ја нема, стравот, вревата. Има само мир, смиреност, спокојство – открива таа.

– Втората фаза е „вонтелесно искуство“, што би значело напуштање на телото и можност да се видите себеси. Тоа најчесто се случувало кога луѓето биле блиску до смрт или на операциона маса, додека третата фаза била пријатна за сите.

Лекарот посочува дека во четвртата фаза пациентите гледаат светлина која „свети во целосна темнина“.

Петтата фаза, која малкумина ја преживеале, ја опишал како „прекрасна околина, весели бои, слушање музика и чувство на безусловна љубов“.

Иако моментот на смртта сè уште се истражува, научниците тврдат дека можеме да видиме филм од сопствените сеќавања додека умираме. Деловите од мозокот вклучени во овие студии, исто така, сугерираат дека би можеле да влеземе во мирна состојба слична на соништата која е слична на медитацијата.

Advertisement