Имаме бројни верувања кои се сметаат за суеверија.

Торба на подот – губење пари

Веројатно барем еднаш сте го слушнале ова од вашата мајка или баба. Пристигнувате уморни од седум часот и конечно ја фрлате торбата од грбот, спремна да ја оставите на подот до утрото. Но, за да ја допре земјата, мајка ти или баба ти би те предупредиле веднаш ДА НЕ ЈА СТАВАШ НА ПОД во спротивно ќе имаш лоши оценки. Ова суеверие важи и за обичните чанти, бидејќи ако не ги подигнете, нема да имате пари.

Седејќи на аголот на масата – нема да се венчате …

Advertisement

Ретко зошто сме подготвени да станеме од масата за банкет или да се стискаме во кафулето. Меѓутоа, ако некој најде место на аголот на масата, како маѓепсани луѓе, сите се реорганизираме за да направиме место за друг. Причината е можеби најпознатото македонско суеверие распространето во сите краишта на нашата земја.

Кога не го пиете сокот или водата што ви се сервира како гостин, го оставате домаќинот да се кара во куќата.

Едно од најслучајните верувања на оваа листа е ова. Не знаеме зошто, но, според народното верување, ако не го испиете пијалокот што ви го полил домаќинот, ќе му оставите кавга во куќата. Во некои делови верувањето е исто, но наместо да се расправате, ги оставате таканаречените злобници, кои веројатно прават зло во куќата.

Неизедената храна во чинија навестува војна и глад

Ако сте на гости и сте толку сити што едноставно веќе не можете да земете ниту еден залак, алал да ви е, штотуку предизвикавте воени конфликти. Шегата настрана, ова суеверие произлегува од турбулентната историја на оваа област, која била во постојан конфликт низ вековите. Гладот ​​беше доста честа појава кај Србите, па секој залак вредеше.

За празничната вечера е забрането пилешко

Уште едно во низата бизарни верувања е ова, доколку за празнична вечера подготвувате месо, тоа не смее да биде пилешко месо. Според овој обичај, ако се одлучите за пилешко, среќата ќе ви одлета од дома и семејството нема да остане заедно.

Скршено огледало, лош знак

Ако некогаш ви се случи оваа ситуација, тоа не е затоа што огледалото не може да ја поднесе вашата убавина. Според традицијата, ако сам се скрши, тоа е лош знак. Огледалото се скршило бидејќи видело смрт и многу се исплашило.

Запалката не се поклонува

Ова е средношколско верување, но демек никој не треба да ви даде запалка бидејќи во спротивно ќе ви се прекине пријателството со таа личност. Како штит од ова суеверие, ако некој ви понуди запалка, за возврат му давате барем денар за да ја избркате лошата среќа.

Црна Мачка

Најчесто верување, ако видите црна мачка како поминува низ вашата улица, тоа е лоша среќа, треба да се вратите тринаесет чекори назад за да се заштитите.

Advertisement