Плачењето често се поврзува со некаква слабост. Но, научниците не се согласуваат со ова. Плачењето има многу придобивки, а експертите велат дека солзите се природна одбрана на телото против стресните хормони.
Плачењето е начин да се ослободите од негативните емоции, тие помагаат во борбата против бактериите, а исто така можат да бидат реакција на иритација од некои хемикалии.

Доказ за тоа

е плачењето кога сечкаме кромид, кога ги допираме очите со рацете со кои претходно сме допреле нешто топло или кисело. Плачеме и кога нашите емоции ќе се интензивираат, но солзи знаат да потечат и кога, на пример, мушичка ќе ни влезе во окото.

Солзите не се нужно лоши, ниту се знак на слабост, и еве зошто е потребно понекогаш добро да се исплачете.

Advertisement

1. Ги чистат очите

Солзите делуваат како природен антибиотик и можат да убијат до 95 проценти од штетните бактерии во очите за само пет минути.

2. Го подобруваат видот

Мембраната на окото може да се дехидрира предизвикувајќи проблеми со видот, па сликата пред нас е замаглена. Кога плачеме, солзите ја навлажнуваат мембраната и на тој начин го олеснуваат и подобруваат видот, според cdm.me.

3. Ги елиминираат токсините

Во текот на 1980 -тите, д -р Вилијам Феј, истражувач во Медицинскиот центар Ремзи во Минеаполис, откри дека солзите имаат различен хемиски состав во зависност од причината. Така, рефлексните солзи (предизвикани, на пример, поради сечење кромид) се состојат од 98 проценти вода, додека емоционалните солзи се полни со стрес хормони – пролактин.

4. Солзите нудат удобност

Интересно е како плачењето е придружено со зголемена активност во одреден дел од нервниот систем, чија задача е да го смири телото по стресен настан и да го забави срцето.

5. Солзите нудат емоционално ослободување и поврзување со другите

Справувањето со емоции преку плачењето, исто така, ни помага полесно да продолжиме со животот. Плачењето ги буди нашите заштитни инстинкти и делува како повик за помош.

Advertisement