Младата хуманитарка Тамара Мисирлиќ вчера го посети семејството Стојковиќ.

Срушените кревети потпрени со трупци, таванот кој се заканува да се урне, дотраените работи и рововите прават тажна слика за домот на седумчленото семејство Стојковиќ од селото Дубница кај Врање. Нивниот секојдневен живот исполнет со недостиг дополнително се комплицира поради фактот што сите тие страдаат од сериозни болести.

Младата хуманитарка Тамара Мисирлиќ вчера го посети семејството Стојковиќ. Како што објасни таа за Телеграф.рс, домот на ова семејство е тажно место.

– Вчера бев со нив, бидејќи ми се јави човек од селото. Тие се седумчлено семејство, имаат три деца, едното дете заминало во Белград и повеќе не одговараат. Постариот син три пати ја оперирал главата и сега го чека четврта операција. Има многу здравствени проблеми, одел во некое училиште, но не го завршил поради болест.

Advertisement

Помладиот син има 13 години и детето има посебни потреби. И сопругата на Јован и мајката на тие деца се многу болни, имаат психички проблеми и земаат многу лекови. Џон има 19 болести, едвај дише, едвај зборува. Неговата сестра има церебрална парализа, а мајка му Талија е стара, болна со срце и оперирана – вели Тамара и додава:

Навистина им е тешко. Немаат речиси ништо во куќата освен некои работи што им ги дале луѓето од селото. Немаат каде да се сместат, да легнат. Креветите им беа трошни, ги потпираа со трупци за да можат да спијат. Нивниот таван беше дотраен. Ваљда Јован има инвалидска пензија, оти не работи од кога се разболел. Пијат полни кеси со лекови .

Во видеото кое Тамара го забележала при посетата на семејството Стојковиќ, Јован вели дека речиси сите приходи одат за лекови, па не плаќаат струја и вода.

– И јас сум тешко болен, имам 19 болести. Земам околу 20 лекови, имам четири пумпи. Скршив нозете и рацете, два пати оперирав на срцето, имам ревматизам и шеќер… Се додека не плаќаме лекови, струја и вода, не можеме да купиме храна – вели Јован.

Доколку сте во можност да му помогнете на семејството Стојковиќ, тоа можете да го направите со уплата на сметката за донации на Фондацијата „Тамара Мисирлиќ“.

СМЕТКА ЗА ДОНАЦИЈА:

200-3453980101008-90

Фондацијата Тамара Мисирлиќ

Цел на плаќање: Помош на семејството Стојковиќ

(Telegraf.rs)

Advertisement