Идејата за протетската рака потекнува од 60-минутно телевизиско шоу за протетска рака контролирана од умот, но за да функционира раката, неопходно е да се вгради сензор во моторниот кортекс на личноста.

Чои изјавил за списанието Smithsonian: „Бев навистина, навистина импресиониран од идејата во тоа време бидејќи технологијата функционираше многу импресивно. Но, исто така бев вознемирен од тоа што беше потребна таква ризична операција на отворен мозок. И многу е тешко да се дојде до тоа, чини илјадници долари“.

Тој, исто така, сакал да ја елиминира потребата од операција која вклучува копање низ нечиј мозок за да се направи протезата да работи правилно. Користењето на 3Д печатачот на неговата сестра за неговиот прототип барало напорна работа при склопувањето на деловите бидејќи печатачот можел да направи парчиња долги само 12 инчи.

На Чои му требале 30 часа само да го натера печатачот да ги отстрани деловите од неговата рака пред да ги употреби гумените ленти и завртките за да ги поврзе. Протетиката работела со помош на движења на главата и користејќи податоци од мозочните бранови.

Advertisement

Уште од основно училиште, Чои учествувал на натпревари по роботика каде што изработувал роботи и ги кодирал да работат и да се движат како што сака. Неколку пати одел на светското првенство во роботика VEX, а во 9-то одделение ги научил компјутерските програмски јазици C ++ и Python гледајќи видеа на Stack Overflow.

Чои тврди дека раката сè уште не е целосно усовршена, но се надева дека ќе ги задржи трошоците за производство на околу 300 долари, додека цената на моментално достапната протетска рака е околу 7.000 долари.

Чои работи со волонтери за собирање податоци и подобрување на функционалноста на неговиот изум. Иако неговата протетска рака сè уште не е завршена, тоа не го спречува да освои награди на Microsoft Imagine Cup, Меѓународниот саем за наука и инженерство Regeneron и националниот натпревар за STEM.

Чои планира да оди на колеџ и да стане инженер, но и да продолжи да работи на својата протетска рака и еден ден конечно да ја доведе до фаза на клинички испитувања. Ако успее, може да ги промени животите на околу 2 милиони луѓе во САД кои живеат без еден екстремитет.

Advertisement