ко сте отишле барем еднаш во Острог да им оддадете почит на моштите на Свети Василиј, знаете дека таму можете да најдете луѓе од сите вери и раси. А, сите имаат една заедничка работа: почит кон овој голем светец

Свети Василиј Острошки се слави на 12 мај, а бидејќи оваа година тој датум паѓа во среда – постот е задолжителен.

Свети Василиј е еден од најценетите светци во Регионов, а кај нас е познат и како Чудотворец. Роден е во 1610 година како Стојан Јовановиќ во селото Мркоњичи, близу Требиње.

Поради страв од данок во крв, неговите родители го испратиле во осамениот манастир Завала на 12-годишна возраст. Неколку години подоцна, тој се преселил во манастирот Тврдош (Требиње), каде што посетувал манастирски училишта. Тој се здоби со титула архимандрит и отиде на обиколка на големите православни центри на Света Гора и во Русија. Во 1638 година бил ракоположен за митрополит во Пеќската патријаршија. Починал во 1671 година во Острог, каде што се чуваат неговите мошти и денес.

Advertisement

Луѓето исто така го нарекуваат „Светец кој се движи меѓу луѓето“, бидејќи цврсто се верува дека тој шета низ нашата земја, помагајќи им на оние на кои им е потребна помош. За тоа сведочат многуте волнени чорапи што свештеникот ги носи навечер, а наутро ги пречекуваат истрошени и искинати чорапи на светите мошти на Василије Острошки.

Луѓе од цела Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Хрватска, одат пеш да му оддадат почит на овој голем светец. Многу жени, секоја на свој начин, даваат завет пред да го посетат манастирот во Острог. Некои одат боси, некои ветуваат дека ќе молчат,повеќето постат … Сè има една цел: да одговори на нивната молитва. И многу наши Македонци го посетиле манастирот Острог и сведочат за чудата на Свети Василије Острошки.

Ви донесуваме 3 приказни за чудата што се случиле на Острог, но доколку сами го посетите овој манастир, сигурни сме дека ќе доживеете и видите некои од многуте чуда на овој светец:

Старите луѓе тврдат дека Василије Чудотворец не простува и дека строго ги казнува неверниците. Ако ветите нешто пред неговите мошти, не се осмелувајте да го погазите тоа. Свети Василиј одлучува дали ќе ти биде исполнета желбата, а, ако не си доволно праведен, велат тие, тој дури и нема да сака да прифати подарок од тебе.

Приказната за една Херцеговинка која се пофалила со голема сума што ја оставилана Острог кружи меѓу луѓето. Во сонот, светицот и се јавил, одбивајќи и ги парите, а наутро и биле вратени – ги пронашла на креветот, под перницата.

Следниот настан од 1895 година е исто така прераскажан. Додека Босна и Херцеговина беше под австро-унгарско владеење, луѓето се собрле во Билеќа да побараат пасоши за Црна Гора, сакајќи да го посетат Острог. Градоначалникот на Котор, М. Адамовиќ, одговорен за овој случај, ги одбил со зборовите: „Залудно ме чекате! Јас не ви давам поминувања до Острог! Зошто одите таму, глупави луѓе, кога таму нема ништо за вас, освен оној сув труп што го ставија во ковчегот и го прогласија за светец! “ Изговарајќи ги овие погрдни зборови, тој се свртел и паднал по скалите, по што поминал цели два месеци во болница!

Очигледно Свети Василиј навистина не простува.

Постои верување меѓу луѓето што вели дека патувањето до Острог не е планирано, но вие одите таму кога ќе ви се јави Светителот. Затоа, вистинските верници никогаш нема да речат: „Планираме да одиме во Острог“. Исто така се верува дека кога ќе ви биде судено, без оглед на настаните, ќе одите во Острог.

Таму ќе слушнете многу приказни за лекување, за големата помош на Свети Василиј, но една приказна остана врежана во сеќавањето на сите:

Брачен пар го крстило бебето во Острог. Лулката со бебето била поставена на бедемот што го опкружува манастирот. Лулката се занишал и бебето, со сè лулката, паднало по карпа на Острог. Кога го пронашле бебето, родителите не можеле да поверуваат: детето немало ниту гребнатини на него.

Цврсто се верува дека Свети Василиј будно ги набљудува и чува сите луѓе што доаѓаат во Острог, така што таму никогаш немало сообраќајна несреќа, иако патиштата до манастирот се тесни и честопати недостапни.

Advertisement