На брачна двојка од Србија им било откажано патувањето откако цариниците ги запреле поради алкохолните пијалоци што ги носеле со себе, бидејќи не знаеле колкави количини смеат да имаат со себе!

Имено, тие од Белград заминале во Хрватска, каде што биле запрени од хрватските цариници, велат тие.

– При пасошка контрола ни го прегледаа и автомобилот. Со нас имавме пет шишиња ракија и неколку шишиња вино од 0,7 литри. Но, не знаевме дека не смееме да носиме толку многу со нас, па цариниците ни напишаа драконска казна од 1.000 евра, поради што патувањето ни беше одложено – вели М.Т. кој го управувал возилото, додека неговата сопруга бил патник.

Имено, тоа е повеќе од дозволеното за еден патник кога патува од земја која не припаѓа на Европската унија во земја членка на Европската унија.

Advertisement

Според соговорниците, не им било ниту укажано дека не треба да имаат повеќе од две кутии цигари по лице.

Според официјалните информации достапни на веб-страницата „europa.eu“, доколку влегувате во ЕУ од земја што не е членка на ЕУ, можете да увезете стоки за ваша сопствена употреба без да плаќате ДДВ и акцизи во рамките наведени подолу доколку стоката не се за препродажба..

Што се однесува до алкохолните пијалоци, можете да ги внесете следните алкохолни пијалоци во земја која е членка на Европската унија:

– 4 литри вино

– 16 литри пиво

Може да се внесат и еден литар јаки алкохолни пијалоци од 22% алкохол или 1 литар етил алкохол со 80% алкохол или два литри збогатено или пенливо вино.

Секој од овие износи претставува 100% од вкупниот износ на последниот дозволен износ што можете да го распределите. Така, на пример, можете да внесете половина литар силни алкохолни пијалоци и 1 литар збогатено вино – и двете претставуваат половина од дозволената количина, се вели на оваа страница.

Advertisement