Кога мажите ќе достигнат возраст меѓу 40 и 55 години, може да доживеат феномен сличен на женската менопауза, наречена андропауза.

За разлика од жените, мажите немаат јасен знак, како што е прекин на менструацијата, за да ја одбележи оваа транзиција. И двајцата, пак, имаат намалување на нивото на половите хормони, естрогенот кај жените, тестостеронот кај мажите.

Физичките промени кај мажите се случуваат многу постепено и може да бидат придружени со промени во однесувањето и расположението. Најчесто прво се појавуваат замор, губење на енергија, сексуален нагон и физичка агилност.

Истражувањата покажаа дека ова намалување на тестостеронот исто така може да го изложи поединецот на други здравствени ризици, како што се срцеви заболувања и остеопороза.

Advertisement

За разлика од менопаузата, која најчесто се јавува кај жени кои се во средината на 40-тите до средината на 50-тите години, машката „промена“ може да трае дури и неколку децении.

Ставот кон животот, психолошкиот стрес, алкохолот, повредите или операциите, лековите, дебелината и инфекциите, но и исхраната базирана на месни производи, со вештачки шеќери, конзерванси, прекумерна сол и транс-масти, може да придонесат за појава и позабележителни симптоми. на андропауза.

Иако практично сите мажи ќе доживеат пад на нивото на тестостерон како што стареат, не постои начин да се предвиди кој ќе доживее андропаузални симптоми доволно сериозни за да побараат лекарска помош.

Андропаузата првпат беше опишана во медицинската литература во 1940 година. Концептот на „машка менопауза“ всушност не е нов, но можностите за точна дијагноза се понови. Чувствителните тестови за биорасположивиот тестостерон не беа достапни до неодамна, андропаузата беше погрешно дијагностицирана и недоволно третирана долг временски период.

Бидејќи мажите сега живеат подолго, нивната смртност од болести на кардиоваскуларниот систем е најприсутна токму на почетната возраст на почетокот на андропаузата, од 40 до 54 години.

Важно е да се јавите на лекар веднаш штом ќе се забележат првите симптоми. Кај лицата со еректилна дисфункција се одредуваат вредностите на гонадотропините, триглицеридите, холестеролот и пролактинот во крвта.

Се прави и „андропауза тест“ во кој на пациентот му се поставуваат основни прашања. По проценка на субјективната состојба и толкување на резултатите од постоечките анализи, се одредува терапија. емитува

Advertisement