„Јас сум Митиќ Александар, во март минатата година имав срцев удар, едноставно не можев да земам воздух, немав воздух.

А Александар можеше да стане дел од црната статистика во Србија, но за среќа не стана. Тој не бил срцев пациент, но како и многумина, ги игнорирал знаците на страната на патот, а постоечките симптоми ги припишувал на физичкиот напор на кој бил изложен секој ден.

– Тоа беа болки во рацете, зглобовите, поточно во двете раце. Но, докторот кој дојде ми кажа дека тоа е последица на болест на ‘рбетот, па не претпоставував дека е резултат на затнување на крвните садови – изјави Александар Митиќ, пишува Курир.

Секој трет возрасен има висок крвен притисок, а секој единаесети има коронарна срцева болест или ангина пекторис. Дополнително загрижува фактот што срцевата слабост не е резервирана само за повозрасните, туку од ден на ден се зголемува и бројот на млади со сериозни срцеви проблеми, предупредуваат лекарите.

Advertisement

– Секогаш мерете го крвниот притисок кога имате главоболка, ако има варијација на тој притисок, ако често се мери над 135 со 85, мора да посетите лекар. Ако имате болка во градите во форма на стегање, непријатност во градите, мора да се јавите кај вашиот лекар доколку се јавува почесто. Ако имате неправилни отчукувања на срцето, прескокнување на отчукувања на срцето, палпитации, задолжително контактирајте го вашиот лекар. Би ги издвоила тие три основни, кои би можеле да спречат понатамошни компликации со посета на лекар – предупреди д-р Миљана Балевиќ, кардиолог.

Генетика, конзумирање цигари, алкохол, нередовна исхрана, недостаток на физичка активност – ова се само дел од предизвикувачите за појава на овие болести. Сепак, бројни студии покажуваат дека подеднакво важна улога игра стресот што доаѓа со напорниот начин на живот, со што се согласуваат и психолозите.

– Важно е да се укаже дека телото и мозокот се поврзани и дека телото ќе реагира побрзо отколку што ќе реагира главата. Мора да бидеме свесни дека срцето се формира во телото уште пред мозокот, уште во мајчината утроба и дека срцето испраќа одредени видови на импулси. И секако тоа влијае на функционирањето на срцето и на кардиоваскуларниот систем – изјави Драгана Ивановиќ, психолог и психотерапевт.

Превенцијата е клучот за решавање на овој проблем. Редовна физичка активност, здрава исхрана, неконзумирање тутун, алкохол, слатки – ова се дел од советите на експертите, кои можат да спречат несакани последици.

Но, пред се, треба да го слушате сопственото тело и при првиот знак на каков било проблем мора да се консултирате со лекар за стручна помош.

Advertisement