10 ЗНАЦИ НА ХИПОГЛИКЕМИЈА: Ако го почувствувате ова, имате екстремно низок шеќер во крвта!

Ова се главните знаци на хипогликемија

Хипогликемијата – низок шеќер во крвта – е многу честа болест кај дијабетичарите. Хипогликемијата се јавува кога количината на гликоза во крвта е премногу мала за да го поддржи нормалното функционирање на човечкото тело.

За повеќето луѓе, нормалното ниво на гликоза достигнува 70 милиграми на децилитар. Хипогликемијата може да предизвика и краткорочни и долгорочни компликации.

Advertisement

СИМПТОМИ НА ХИПОГЛИКЕМИЈА :

Чувство на глад

Ако не се чувствувате сити после јадење, па дури и се чувствувате гладни, ова се сигнали од вашето тело дека немате доволно гликоза.

Чувство на немир

Кога нивото на гликоза е премногу ниско, вашето тело им сигнализира на надбубрежните жлезди да почнат да го ослободуваат хормонот ефеферин (адреналин). Вишокот на овој хормон создава „наплив на адреналин“ што може да предизвика чувство на анксиозност.

Непроспиени ноќи

Ноќната хипогликемија е многу честа, предизвикувајќи некои нарушувања на спиењето. Симптомите вклучуваат потење, кошмари, ненадејни будења, чувство на вознемиреност и збунетост по будењето. Лесна ужина пред спиење може да помогне да се намали зачестеноста и сериозноста на нарушувањата на спиењето.

Треперење

Централниот нервен систем се распаѓа кога нивото на гликоза не е во рамнотежа. Како резултат на тоа, катехоламините, хемикалии кои го стимулираат производството на гликоза, се ослободуваат, предизвикувајќи ги овие симптоми.

Емоционална нестабилност

Промена на расположението и ненадејни емоционални испади кои не се типични за вас. Тие може да вклучуваат ирационални емоционални испади, повремено или хистерично плачење, неконтролиран гнев и силна желба да се биде сам. Благите промени во расположението, кои можеби не се толку сериозни како општата раздразливост и незадоволство, се првиот сигнал за низок шеќер во крвта.

Потење

Симптомот кој го контролира автономниот нервен систем (делот од централниот нервен систем кој исто така ја регулира кожата) е еден од првите знаци на хипогликемија. Прекумерното потење се јавува без причина, без разлика колку е висока или ниска надворешната температура.

Вртоглавица

Нискиот шеќер во крвта може да доведе и до несвестица, па ако се чувствувате како да почнувате да се онесвестувате, веднаш седнете или легнете, вклучително и за да избегнете повреда.

Немирни мисли

Бидејќи мозокот е особено чувствителен на ниски нивоа на гликоза, може да почувствувате конфузија и неможност да се концентрирате.

Проблеми со видот

Падот на шеќерот во крвта предизвикува и заматен или двоен вид.

Неразбирлив говор

Вашиот мозок гладен за шеќер можеби нема да може да ги открие промените во говорот, но другите ќе можат. За оние околу вас, може да звучите како да сте пијан, иако не сте имале ни капка.

Ако болеста не се лекува навреме, може да доведе до кома, па дури и до смрт. Превенцијата на хипогликемија и нејзините несакани ефекти е можна само со постојано следење на нивото на гликоза и третман на низок шеќер во крвта веднаш штом ќе ги почувствувате првите симптоми на болеста.

Advertisement