Ако вие или некој околу вас има срцев удар – имате точно 10 секунди да се обидете да го спасите – Погледнете како

Добри стари совети како да си помогнете ако имате срцев удар:Повеќето луѓе немаат помош кога имаат срцев удар, а личноста чие срце чука лошо и почнува да се чувствува лошо има само околу 10 секунди да ја изгуби свеста. Сепак, овие лица можат да си помогнат со кашлање со сета сила, енергично, со повторување (многу често).

Во моментот кога ќе го почувствувате шокот или ќе помислите дека тоа ќе се случи, треба да земете многу длабок здив и да кашлате со сета сила, кашлицата треба да биде длабока и долга, колку што можете посилна, како во спутум.

Длабокото дишење и кашлањето треба да се повторуваат на секои две секунди, без престан, додека не пристигне помошта или додека не почувствувате дека вашето срце почнува нормално да чука.

Advertisement

Длабокото дишење носи кислород до градите, а силната кашлица го потиснува срцето и ја одржува циркулацијата на крвта. Потиснувањето на срцето помага да се врати нормалниот срцев ритам. На овој начин, жртвите од срцев удар можат да стигнат дури и до болница. Споделете го ова со што повеќе луѓе, оваа техника спасува животи.

Лекарите велат дека ако ја споделите оваа вест со 10 луѓе и овие 10 луѓе продолжат да ја споделуваат, бидете сигурни дека сте спасиле барем еден живот!

Забелешка:
Оваа статија е само за информативни цели. Пред да користите какви било средства од народната медицина, консултирајте се со вашиот лекар!

Важно: Написот е информативен и информациите дадени во него не можат да ја заменат консултацијата со лекар, како и да се користат за само-лекување! Секогаш консултирајте се со лекар доколку имате конкретни поплаки и строго следете го пропишаниот третман и неговите препораки!
Статиите на нашиот ПОРТАЛ се исклучиво за ваше информирање ЗА БИЛО КАКОВ ЗДРАВСТВЕН проблем задолжително да се КОНСУЛТИРАТЕ СО ЛЕКАР!

Advertisement