Внимавајте на бојата на урината, често е знак дека нешто не е во ред ако е многу потемна.

Кога ќе видиме дека урината има кафеава боја, првата мисла е дека треба да пиеме повеќе вода. Ова е точно бидејќи дехидрацијата може да ја направи урината потемна. Но, ако е темно и покрај зголемениот внес на вода, тоа е знак дека се случува нешто што треба да се обрне внимание.

Урината може да биде темна и по јадење одредена храна како цвекло и некои видови грав, но и некои лекови предизвикуваат кафеава урина – антибиотици, лаксативи, мускулни релаксанти, лекови против маларија.

Во ретки случаи, дури и интензивниот фитнес тренинг може да предизвика кинење на мускулните влакна и да доведе до потемна боја поради крв во урината, но оваа состојба е придружена со болка и слабост во мускулите.

Advertisement

Крвавата урина може да изгледа кафеава, а освен менструацијата и внатрешните повреди, причина може да бидат и воспаление на простатата, мочниот меур или бубрезите, бубрежни инфекции или рак, некои полово преносливи болести и други болести. На пример, кафеавата урина е еден од првите и најчестите знаци на хепатитис, или воспаление на црниот дроб.

Темната урина е еден од симптомите на бабезиоза, сериозна бактериска инфекција што ја пренесуваат некои крлежи. Доколку забележите темна урина, а ја исклучите храната и лековите како причина, веднаш посетете лекар!

Advertisement