Ако често ви трнат рацете, треба да обрнете внимание на овој симптом, бидејќи може да укажува на опасна болест.

Имено, рацете имаат најчувствителни рецептори за допир, кои се поврзани со мозокот преку нервите. Меѓутоа, ако некој од тие нерви е оштетен или притиснат, мозокот не може да одговори на сигналите што ги испраќаат рецепторите и тогаш рацете почнуваат да трнат.

Експертите предупредуваат дека ако често ви трнет рацете, може да се појават две опасни состојби. Едниот е проблем со тироидната жлезда, а другиот е мозочен удар.

Хипотироидизам или недостаток на тироидни хормони може да доведе до оштетување на нервниот систем, а трнењето на рацете често се јавува како сигнал. Доколку, покрај овие симптоми, забележите дека се дебелеете, косата ви опаѓа или постојано ви е ладно, обратете се кај вашиот лекар што е можно поскоро.

Advertisement

Лекарите додаваат и дека чувството на пецкање во рацете може да биде сигнал за мозочен удар. Други симптоми вклучуваат искривена уста, нејасен говор или неможност за јасно размислување, вртоглавица и заматен вид. Ако ги имате овие симптоми, веднаш побарајте лекарска помош.

Advertisement