На овој начин ќе остане свеж многу подолго од вообичаеното

Во текот на летото, доматите се додаток на речиси сите јадења на трпезата. Единствената мана е што не знаеме како да ја одржуваме свежа ако не ја користиме за јадење во тие денови.

Ако доматот се уште не е зрел, најдобро е да го чувате неколку дена додека не дозрее, а потоа да го подготвите. Зрелите домати можат да останат свежи во фрижидер околу две недели.


Можеме да го чуваме во фрижидер, но мора да ја земеме предвид зрелоста на доматот. Ладењето го прекинува процесот на зреење, па ако ги ставите незрелите домати во фрижидер, тие ќе останат такви.

Advertisement

Доколку сте купиле презрели домати, задолжително ставете го во фрижидер за да се забави расипувањето.

Замрзнување домати

Ако имате повеќе зрели домати, а не сакате да ги користите сите, оставете ги да се исушат, извадете ги стебленцата и замрзнете ги во сад или кесичка за замрзнување. Кога сакате да ги јадете, само ставете ги замрзнатите домати во сад со млака вода.

По неколку минути во водата, лесно ќе можете да ја олупите кората. Во тој случај најдобро е за варени јадења како сос.

Advertisement