За многу луѓе овој тип на одмор е единствениот што можат да си го дозволат за себе и за своите деца

На познатата Фејсбук група Грција инфо, каде нашите туристи се поддржуваат и се советуваат на тема летување во Грција , една од најчестите дискусии во последните неколку месеци беше на тема „доматниот туризам“.

Летово многу се зборува и пишува за туризмот со домати, начин на летување каде луѓето гледаат да поминат што поевтино на море.

Тоа значи дека јадат на плажа, а што друго би јаделе освен сушени месни производи, паштета, тврдо варени јајца и секако домати! Има и овошје, лубеници, слатки, помешани со песок и чакал, децата врескаат и трчаат да добијат сендвич што ги чека на крпа до лосион за сончање, мајките им викаат да излезат од вода да јадат, а потоа повторно трчаат во морето. Од страна, со презир ги набљудуваат оние кои по капењето одат на ручек во нивниот хотел или избираат некој од рестораните.

Advertisement

Но, за многу овој начин на летување е единствениот што можат да си го дозволат за себе и за своите деца. Цела година штедат „мал динар“ за да можат да си дозволат семејството да плива на море, а многу често тоа им е единствената сатисфакција и важна работа – имаат море и не им треба друг луксуз.

Објавата на горенаведената Фејсбук група го привлече вниманието на другите кои редовно летаат за Грција. Имено, корисничката не можела да го сокрие бесот што овој начин на летување кај нас го нарекуваат доматен туризам, а кога тоа го прават странските државјани се „штедливи“.

Со нејзиното мислење се приклучија и други корисници, кои не кријат дека се сметаат за „рајски туристи“. Бидејќи, како што тврдат, не се чувствуваат удобно во хотелско сместување и не им е тешко да си понесат сопствен чадор и лежалка.

Некои корисници не можеа да ги сокријат своите фрустрации бидејќи ние често сме мета на критики за нивната „штедливост“, иако не можат да бидат сигурни како точно го поминуваат одморот другите граѓани.

Дури и еден Грк се вклучи во оваа дискусија. Тој објасни дека и Грците многу често летуваат на тој начин и дека не се срамат од тоа.

Друг корисник пред неколку години сведочеше дека 3 италијански семејства покажале дека воопшто не се грижат за другите туристи и дека и другите дошле да се одморат.

На крајот на краиштата, Гркот беше дел од оваа дискусија кој го кажа најдоброто за сето ова. Тој објасни дека концептот на култура не се одразува во тоа кој што и како јаде, туку дека не засега никого освен оној што учествува во него.

Дали се СОГЛАСУВАТЕ ПИШЕТЕ НИ ВО КОМЕНТАР

Advertisement