Современиот начин на живот, поточно брзото темпо кое често подразбира неправилна и брза исхрана, со себе донесе цел спектар на болести и тегоби кои до неодамна се перципираа како ретки и на кои практично и не им се обрнуваше внимание. Еден од нив е отпорност на инсулин

По повод 14 ноември, Светскиот ден на дијабетесот, експертите ја нагласуваат важноста од превенција и едукација во борбата против оваа болест, а беше претставен и предизвикот „Син балон“ кој симболично го претставува секојдневието на луѓето со дијабетес тип 1

Проф. Д-р Катарина Лалиќ, ендокринолог на Клиниката за ендокринологија, дијабетес и метаболички болести КЦС, истакна дека се повеќе жени и девојки имаат проблеми со инсулинската резистенција.

Докторот објаснува како инсулинската резистенција стана „тренд“, како и секоја модерна приказна, одеднаш многу се зборува за неа.

Advertisement

– Има многу девојки кои се многу слаби, но кога ќе се појават проблеми со неправилен циклус, тоа го нарекуваат отпорност на инсулин и почнуваат да си наметнуваат диета која дополнително ги изгладнува и му штети на телото. Ако на една млада слаба личност му се појави проблем со половите хормони или проблем со зачнувањето поради отпорност на инсулин, нема да помогне ниту една строга диета, туку соодветни лекови кои ќе го модулираат проблемот – вели д-р Лалиќ.

Отпорноста на инсулин најчесто е поврзана со тежината, за луѓе со умерена прекумерна тежина или дебели луѓе, но суштината е следна:

– Инсулинската резистенција сама по себе нема да доведе до дијабетес – истакна д-р Лалиќ и додава – тоа не е болест туку состојба, се третира повеќе како метаболички проблем што создава зголемен ризик за дијабетес, но не е неопходно тоа секој ќе добие дијабетес.

Поедноставена дефиниција за отпорност на инсулин би била: инсулин кој не го врши своето биолошко дејство. Инсулинот треба да внесе гликоза во клетката, да ја нахрани клетката, ако инсулинот не може да го направи тоа, ние го нарекуваме отпорност на инсулин.

– Она што треба да го знаеме е дека физичката неактивност, дебелината, инфекцијата, било која акутна болест доведуваат до отпорност на инсулин, па за да може гликозата да влезе во клетката, панкреасот лачи поголемо количество инсулин за насилно да влезе и да влезе во клетката. – Д-р Лалиќ објаснува како делува инсулинот во телото.

– Некој облик на инсулинска резистенција може да доведе до дијабетес, објаснува д-р Лалиќ и додава дека за некој да добие дијабетес тип 2, мора да има отпорност на инсулин од една страна, а од друга страна да не му работи панкреасот. правилно, дека наследиле лош панкреас .

Постојат соодветни начини за намалување на отпорноста на инсулин. Освен со орални лекови, може многу добро да се спречи:

– Има фактори на кои можеме да влијаеме – тоа се физичка активност, намалување на стресот и секако – урамнотежена исхрана, гладување не е на одмет – додава Лалиќ.

Она што може да биде проблем е тоа што отпорноста на инсулин често не предизвикува никакви видливи симптоми. Можеби сте отпорни на инсулин со години без да знаете.

Некои од симптомите може да бидат:

  • постојан замор
  • екстремен глад
  • екстремна жед
  • неопислив нагон за слатки и тоа веднаш откако веќе сте ги конзумирале
  • намален hdl
  • покачен ldl
  • покачени триглицериди
  • хипертензија и дебелина
  • луѓето кои имаат дијабетес во семејството се изложени на зголемен ризик
Advertisement