Допаѓањето може да се покаже на многу начини

Раширените зеници долго време се сметаа за симбол на љубовта, но не постои единствено точно објаснување зошто тоа се случува. Се случува кога гледаме во некој што ни се допаѓа, зениците ни се шират и не можеме да го контролираме тоа.

Едно од објаснувањата е дека е поврзано со допаминот. Допаминот е познат како хормон на среќата, бидејќи предизвикува чувство кое повеќето луѓе го поврзуваат со задоволство.

Заедно со допаминот, нашите очни мускули добиваат сигнал од нашиот мозок што создава психолошка реакција на проширување на зеницата. Оваа „опојна“ мешавина од хемикалии предизвикува наплив на емоции и проширени зеници кога гледате во некој што го сметате за привлечен.

Advertisement

Ширењето на зениците може да ги открие нашите чувства

Некои истражувања покажаа дека откриваме дека луѓето со поголеми зеници се попривлечни од оние со помали зеници, особено кога станува збор за мажи кои гледаат жени.

За време на студијата, мажите ја нарекле жената на сликата со поголемите зеници „убава“. Ова било во директна спротивност со сликата на жена со помали зеници, која била сфатена како „ладна“, пренесува „Healthline“.

Проширените зеници исто така може да бидат знак за активирање на нервниот систем поради допаминот, а не нужно затоа што некој ви се допаѓа. Нашите очи природно се шират во овие ситуации поради желбата да видиме повеќе и да процениме што се случува.

Advertisement