Се случи нешто што никој не го очекуваше.

Верувале или не, кај нас се уште има чесни граѓани, а најдобар пример е младиот келнер Саво Петровиќ (21) од Љубовија, кој нашол женска чанта со дури 42.000 евра и платежни картички и ја однел во полиција. без размислување.

Но, другата страна на оваа приказна е што една недела по овој настан никој не го контактирал и не му се заблагодарил за ова добро дело што го направил.

Како што вели, работел втора смена, во кафулето „Кутак 015“, а ги послужувал гостите на терасата. Кога отишол да земе чаши од една од масите, откако гостите си заминале, видел чанта на стол.

Advertisement

– Ја внесов во кафеаната и веднаш го повикав полицаецот кој беше во близина бидејќи знаев дека гостите, две жени и двајца мажи, не се од Љубовија. Ги погледнавме документите и видовме дека не ја познаваме жената, а во чантата видовме многу пари и многу платежни картички. Се јавивме во полициска станица, дојдоа и ја зедоа чантата – вели Петровиќ.

Херојот на оваа приказна продолжил да се грижи за својата работа, а истиот ден во текот на вечерта полицајците му донеле пријава од која дознал дека во чантата има 42.000 евра!

– Го потпишав записникот, но не можам да поверувам во колкава сума станува збор. Кој носи толку пари со себе, и како може да заборават торба со толку богатство?- прашал зачудено Саво.

Исто така, на младиот чесен келнер не му е многу важно што никој не го пофалил, но не му е грижа за критиките од оние кои велат дека не требало да ги врати парите.

– Некои ми велат дека сум луд што враќам толку пари, а јас пак би го направил истото. Сигурен сум дека мнозинството би го направиле истото, дури и оние што ме критикуваат – вели скромно Саво, машински техничар кој за леб заработува работејќи како келнер додека не ја најде работата за која тренирал.

Advertisement