Кога ја перете зимската облека, треба да внимавате повеќе.

Колку пати ви се случило јакната да се деформира после миење или џемпер да се здрви и искине. За да не погрешите или да ја уништите вашата омилена зимска гардероба, особено онаа на вашето малечко бидејќи почесто ја переме, еве еден важен совет како да измиете се без да погрешите.

Имено, експертите сметаат дека треба да избегнувате перење на неколку различни видови детска зимска облека во ист циклус. Затоа, ако перете јакни, не ставајте џемпери во исто време или ќе завршите со џемпер со извлечени влакна.

Исто така, важно е да користите благи, течни детергенти и да ја поставите машината за перење на лесен, поблаг циклус или програма за перење со поладна вода.

Advertisement

Зборувајќи за одвојување на различни видови зимска облека, перете шалови, капи и ракавици со ставање во мрежеста кеса, затворање и потоа ставање во машина за перење.

Ова ќе спречи шаловите да се заплеткаат со други парчиња облека на прво место и ќе им овозможи добро да се измијат. Исто така, ракавиците полесно ќе ги најдете во барабанот по миењето и ќе избегнете премногу мали ракавици да го затнат одводот на машината.

Advertisement