Дали го знаевте ова?

Џим, кому претходно му бил дијагностициран дијабетес, доживеал клиничка смрт кога се онесвестил.

Тој детално го опиша своето искуство, што врз основа на неговите зборови може да даде увид во тоа што се случува кога ќе умреме.

Тој рече дека додека одел во она што тој верувал дека е задгробен живот, не доживеал ништо. Џим рече дека сè изгледа мрачно, но тој „почувствува благослов од непоколебливо чувство на мир“.

Advertisement

Сепак, тој рече дека и тој доживеал некаква форма на телепатија.

– Чувствував неопислив мир и смиреност. Тешко е да се каже со зборови, но никогаш во животот не сум имал такво чувство. Самото кажување дека се чувствував смирено и мирно не е доволен опис.

Иако знае како е да се онесвести поради нискиот шеќер во крвта, што обично резултира со страв, вознемиреност и паника, Џим го опиша искуството поинаку.

Ништо од ова не почувствував. Токму спротивното. Таков мир, смиреност, топлина и љубов не сум почувствувал во животот. Немаше тунели, немаше силни светла, немаше мисли за животот – објасни тој.

Она што беше присутно беше чувството дека се ќе биде во ред. Тоа не беше говорен глас, туку повеќе телепатска порака, која беше јасна како говорен глас. Тоа ме убеди и ми олесна. Цврсто верувам дека една повисока сила ми ја пренесе оваа порака – додаде тој.

Одеднаш, Џим „се вратил во своето тело“, но некои истражувачи веруваат дека неговото искуство не е единствено и е поврзано со зголемување на активноста на мозокот.

Advertisement