Никогаш не заборавајте дека Бог ви помогна кога беше најтешко.

Никогаш не заборавајте дека Бог ви помогна кога беше најтешко. Потсетувањето за Неговата добрина ќе ви помогне да газите триумфално низ животот.

Животот има свој дел од прекрасни времиња каде што уживаме во благословите и имаме прекрасни искуства, но има и тешки и разочарувачки моменти. Дали сте забележале дека кога сме на врвот на планина, обично забораваме на Бога затоа што сме толку измамени од нашите задоволства? Потоа, откако ќе заврши таа сезона, се наоѓаме себеси како шетаме низ темна и обесхрабрувачка долина и веднаш викаме кон Бога затоа што сакаме да се вратиме во добрите времиња.

Вистина е дека оваа флуктуација е нормален дел од животот и Бог дозволува се. Неговиот план е да созрее надвор од нашите чувства и секогаш да биде длабоко поврзан со Него, без разлика дали поминуваме низ изобилство или неволја.

Advertisement

Не заборавајте дека Бог ви помогна кога беше најтешко

Благословувај Го Господа, душо моја, и не заборавај на Неговата милост. (Псалм 103, 2)

Давид си рекол никогаш да не ги заборави добрите работи што Бог ги направил. И ние мора да избереме никогаш да не ја заборавиме Божјата добрина во нашите животи .

Сите можеме да кажеме дека Бог направил големи, прекрасни и големи работи во нашите животи. Но, кога ќе дојде следното искушение или тест, дали веднаш се сеќаваме што направил Бог или се грижиме и се грижиме за иднината? Зошто заборавањето на Божјата добрина е толку опасно за нашата душа?

1. Заборавот води кон неверување, а потоа и до бунт

Иако Израелците беа сведоци на чудесните 10 неволји на Египет и конечно излегоа од ропството „не се сетија на твојата голема љубов, туку се искачија на Севишниот на Црвеното Море“ (Псалм 106:7). Веднаш по чудото на Црвеното Море изгубиле надеж кога немало извор на вода за пиење. Израелците постојано ги заборавале чудата што Бог ги направил за нив, па мрмореле, сакале да се вратат во Египет и барале ново раководство.

2. Заборавањето не води кон глупост

На планината Синај, луѓето биле уморни да го чекаат Мојсеј и „ја замениле својата слава за лик на бик што јаде трева“ (Псалм 106:20). Заборавањето нè прави нетрпеливи и да не го чекаме Неговото водство. Нестрпливите луѓе прават глупави работи.

3. Заборавството го лути Бога

Израелците го заборавија Бога, нивниот Спасител , кој направи толку големи работи, толку прекрасни работи, толку страшни дела, но „Мојсеј, неговиот избраник, се застапуваше да го одвратат неговиот гнев и да не ги уништат“ (Псалм 106, 23). . За среќа, Мојсеј секогаш интервенирал навреме и го спасувал народот од гневот Божји.

Господ е блиску до сите што го повикуваат, до сите што искрено го повикуваат. Тој ги исполнува желбите на своите обожаватели, ги слуша нивните крици и ги спасува. (Псалм 145, 18-19)

Бог секогаш сака да интервенира затоа што нè сака нас. Неговите одговори можеби не се секогаш онакви какви што ги замислувавме, но Тој секогаш ќе ја донесе совршената одлука. Има многу луѓе кои се борат со проблеми и грижата ја краде радоста на спасението. Некои се соочуваат со сериозни здравствени, финансиски или семејни проблеми и стравуваат од неизвесна иднина.

Според Библијата, не треба да се грижиме за ништо, туку да се молиме за сè. Петар го кажал тоа вака: „Фрлете ја целата своја грижа на него, зашто тој се грижи за вас (1. Петрово 5:7). Бог сака да ни помогне додека сме живи. Тој не сака тешкотиите на животот да не уништат. Тој е блиску до нас и ќе интервенира во вистинско време. Исус не гарантираше живот без проблеми, но охрабрувачки е да се знае дека Тој вети дека ќе биде со нас на секој чекор од патот. Без разлика со каков џин се соочуваме, нашиот небесен Татко се грижи.

Advertisement