Мајка која нема раце се грижи за својата убава ќерка како да ги има и и покажува љубов која секојдневно ги совладува сите препреки.

Тешко е да се замисли како е да се живее без раце за да ни помогне во секојдневните задачи, но кога живееш така цел живот, ништо друго не можеш да замислиш.

Лекарите никогаш не успеале да откријат зошто Сара Талби од Брисел, Белгија е родена без раце, но уште од мала научила да прави речиси се што треба без нив. Таа наместо раце ги користи нозете за готвење, чистење, миење заби и коса, а сега се грижи за својата ќерка.

Лилија е родена во 2018 година, а Сара можела да направи речиси се за да се грижи за своето бебе сама. На крајот сфатила дека има проблеми со неколку од мануелните должности на мајчинството, па го искористила своето влошување како поттик да ги научи другите за животот без екстремитети.

Advertisement

Мајка без раце почнала да го документира својот живот

„Почнав да го документирам моето патување бидејќи бев фрустрирана што ми требаше помош во грижата за моето бебе“, рече таа. Затоа решив да ги направам тие моменти креативни“.

Сара започна со профили на социјалните мрежи и канал на YouTube за да покаже како ги извршува секојдневните задачи како што се шминкање, миење садови и други животни вештини.

Уште како дете стана многу независна. Бидејќи никогаш немала раце, сè правела едноставно со нозете. Кога била мала, можела сама да се облекува, да игра, па дури и да пишува.

„Можам да ги користам стапалата се додека немам чевли“, објасни таа. „Се шминкам, се дотерувам, готвам, се туширам, се грижам за Лилија, можам да правам што сакам“.

Растејќи, Сара никогаш не размислувала за себе како другите деца. Некои луѓе имаа раце за неа, а некои не. Тоа е истото гледиште што и го пренела на својата ќерка.

Да се ​​биде мајка има свои предизвици, но Сара цврсто верува дека секоја мајка има свој дел од предизвиците, без разлика дали живее со разлики при раѓање или не.

„Да се ​​сака дете и да се биде одговорен е пред се друго“, рече таа. „Некои мајки се борат со многу други тешкотии. Мислам дека сите имаме свои недостатоци и пречки“.

Своите деца ги гледа како свое најголемо достигнување

Сара ја гледа Лилија како нејзино најголемо достигнување, но признава дека барањето помош на почетокот било тешко. На крајот, сфатила дека прифаќањето на нејзините ограничувања ја ослободило и и овозможило целосно да ужива во родителството.

„Да се ​​стане мајка е големо достигнување“, рече таа. „Тоа е моето најдобро достигнување… Но, мојата попреченост мораше да се прилагоди на раѓањето дете. Сега имам двегодишно искуство и можам се со ќерка ми. Ме држи за ракав кога одиме по улица. Неверојатно, таа го држи како рака“.

Каналите на социјалните мрежи на Сара и дозволуваат да ги едуцира другите за нејзината единствена перспектива, а таа сака да воспоставува врски со другите кои се гледаат себеси во нејзините предизвици.

Таа се надева дека гледајќи ја како ги надминува нејзините ограничувања ќе им овозможи на другите да го живеат својот најдобар живот.

Целосно се адаптирав и можам да направам се што сакам“, изјави таа. „Не дозволувам тоа да ме кочи“.

Неверојатно е да се види Сара како ја надминува разликата при раѓање и го живее својот живот со радост! Господ да ја благослови неа и нејзината ќерка!

 

Advertisement