Леукемијата е рак на коскената срцевина. Сè уште не е познато што ја предизвикува оваа болест, но има неколку фактори кои се чини дека влијаат на нејзиниот развој, а тоа се генетските фактори, радијацијата и хемикалиите.

Леукемијата е исто така најчестиот карцином кој се јавува кај децата и тинејџерите. Како и многу видови на рак и леукемија, тој е асимптоматски во почетните фази. Но, бидејќи крвта тече низ телото, овој рак брзо се шири.

Постојат повеќе видови на леукемија и тоа акутната леукемија која се лекува со комбинации на хемотерапија, потоа хронична лимфоцитна леукемија која се јавува кај постарите лица, акутна миелоидна леукемија и хронична миелоидна леукемија.

Симптоми на леукемија

Advertisement

Анемијата е состојба во која на вашата крв и недостасуваат доволно здрави црвени крвни зрнца за пренесување на кислород низ телото. Како резултат на тоа, вашите клетки може да почнат да гладуваат. Симптомите на анемија вклучуваат замор, бледа кожа и чувство на црвенило.

Леукемијата исто така може да предизвика лесно крварење. Ако откриете дека и најмал удар ве остава модринки, ова може да биде предупредувачки знак.

Леукемијата, исто така, може да предизвика крв во урината или столицата и да ја зголеми фреквенцијата на крварење од носот или да направи вашите непца да крварат додека јадете или четкате.

Леукемијата ве прави подложни на инфекции. Предизвикува почесто болно грло или бронхијална пневмонија, вклучувајќи висока температура, главоболка, рани во устата или осип на лицето.

Кога се предизвикани од леукемија, отечените лимфни јазли обично се јавуваат во грлото, пазувите или во препоните.

Иако леукемијата не го напаѓа директно вашиот дигестивен систем, поврзаните клетки на ракот произведуваат супстанции за кои е познато дека го менуваат начинот на кој телото ја метаболизира храната. Ако наеднаш сте изгубиле тежина или сте изгубиле многу килограми, време е да го посетите вашиот лекар.

Се појавуваат потешкотии со дишењето, лицето лесно останува без здив, а обидот да се пресели од едната до другата страна на собата може да предизвика проблем.

Advertisement