Сигурно сте виделе капки вода на прозорците, односно кондензирана пареа

Кога доаѓа студено време за време на утринските минуси со силно загревање во куќата, тие можат да предизвикаат капе вода, кондензирана пареа, да се појави на нашите прозорци.

Кога влагата во воздухот доаѓа во контакт со ладно стакло, таа се претвора во течна форма, т.е. капки.

Ако оваа влага често се собира на вашите прозорци, може да доведе до акумулација на влага во просторијата и мувла на прозорците, па дури и на ѕидовите и другите површини каде што се собира.

Advertisement

Затоа треба да го знаете и да го испробате трикот што г-ѓа Хинч, односно експертот за одржување на домот Софи Хинчклиф, му го откри на еден корисник на Фејсбук.

– Вакви капки се таложат на секој прозорец во мојот стан и мислам дека е многу лошо, а купувањето апсорбери за влага за секоја соба не ми е финансиски исплатливо – напишала жената за својот проблем. Многу луѓе се огласија со коментари, но една жена понуди многу интересно решение:

– Истурете малку песок за тоалетот за мачката во стар чорап или платнена кеса и ставете ја на прозорецот. Решението е евтино и можете да го користите со години, а навистина помага – одговорила Линда, велејќи дека нејзиното семејство го користи истиот метод во стар камп приколка преку зима, пренесува The Sun.

Advertisement