Понекогаш правиме некои работи само за да им угодиме на другите. Дали се чувствуваме добро после тоа? Постојат работи што не треба да ги правиме против нас самите. И не само тоа. За тоа не треба да се оправдуваме пред никого.

Популарниот блогер и психијатар Дејвид Вилијам ги наведува оние ситуации на Lifehack.org кои се само ваш личен и интимен избор.

Не должите никому објаснување, односно не мора никому да се оправдувате за:

Вашите животни ситуации

Advertisement

Без разлика дали повторно се гледате со бившата или бивша или живеете со вашите родители иако имате повеќе од триесет години, не мора да му објаснувате на никого со кого живеете и со кого не сакате да живеете. Ако сте целосно свесни за вашата животна ситуација, тоа значи дека имате причини да бидете во таа ситуација и тоа не е работа на некој друг.

Вашите приоритети

Сите ние сме единствени и сите имаме различни вредности, соништа и желби … Приоритетите се приватна работа.

Дека не ти е жал

Ако не жалите за своите постапки, иако некој друг мисли дека не е во ред, или ако не ве интересира што другите ќе ви простат, не извинувајте. Многу луѓе премногу брзо нудат извинување и се обидуваат да залечат рани кои сè уште не се подготвени за лекување. Не се извинувајте ако сметате дека не треба.

Дека ви треба време да бидете сами

Може да се грижите дека ќе ве сметаат за „груб“, „антисоцијален“ или „чуден“ ако откажете планови, договори или други обврски затоа што едноставно не чувствувате дека сте за општеството и сакате да бидете сами. Да поминете време самостојно е сосема нормално и природно, и не треба да се оправдувате никому за тоа.

Она што не го кажувате Да за сè што велат другите

Имате право да кажете Не, ако мислите така. Всушност, најуспешните луѓе во светот се оние кои се мајстори на уметноста да го зборуваат зборот Не на сè што не им е приоритет.

  • Неговиот физички изглед
  • Физичкиот изглед не треба да одредува како се оценувате себе си и вашите вредности.
  • Одредена храна што ја сакате или не ја сакате
  • Туѓи избори не треба да нè тероризираат.

Дека сте сами

Без разлика дали сте сами поради такви околности или сте сакале, тоа не загрижува никого. Да се ​​биде сам не е нарушување. Слободни сме да бидеме во врска или не, да бидеме во брак или не … Изборот на партнер, исто така, не треба да засега никого.

Одлуки за тоа дали да имаат деца или не

Тоа е лична одлука, врз која влијаат многу (субјективни и објективни) фактори, а кои не морате никому да ги објаснувате. Другите едноставно треба да ја почитуваат вашата одлука.

Advertisement