Mногу домаќинки го имаат истиот проблем, иако ставаат омекнувач, сепак алиштата не им мирисаат убаво, а често имаат и непријатен мирис кога ќе ги извадат од машината за перење.

Тоа се должи на гумата која се наоѓа веднаш зад вратата на машината за перење, а која ретко кој ја одржува и ја чисти.

Токму тука се акумулираат габите, од кои подоцна е тешко да се ослободите. Нечистотијата најчесто се собира токму на рабовите, но и под споменатата гума, па може да се случи на овој дел да се собере мувла.

„Се обидов да го отстранам со оцет, но безуспешно. Се плашам да користам нешто поагресивно, за да не ја оштетам гумата “, објасни една од членовите на форумот, а многумина ѝ дојдоа на помош, препорачувајќи белило, печење. сода, масло од каранфилче…

Advertisement

„И ние го имавме истиот проблем, а потоа слушнавме дека перењето на 90 степени треба да се вклучува еднаш месечно, но без детергент и алишта внатре. Откако го практикувам, немам никакви проблеми со мувлата. е еден од советите што го даваат жените на форумот.

Се препорачува вратата на машината да е секогаш отворена, а еднаш неделно добро да ја чистите.

Пробајте го и овој совет:

-Прво избришете ја внатрешноста на машината за перење со обична хартиена крпа за да се ослободите од насобраната нечистотија. Потоа, нанесете било кое средство за чистење на гумата, по целата површина, рамномерно распоредувајќи ја.

– Затворете ја вратата на машината и оставете ја така два часа.Потоа време вклучете ја машината во режим „плакнење“, за да се измие средството за чистење.

– После тоа, истурете лимонтос во преградата за прав, и вклучете ја машината на највисока температура.

-Повторете ја оваа постапка по потреба.

Advertisement