Снежана објави фотографија од заборавена плата во џебот од палтото заработена пред речиси 30 години.

Можеби звучи неверојатно во денешно време, но голема сума пари со години пропаѓаше во џебовите на палтото.

По 29 години повторно ја виде светлината на денот, но сега неговата вредност е малку поинаква.

Со оваа заборавена заработка денес може да се плати еден семеен ручек во ресторан, со оглед на тоа што цената на старите банкноти од 50.000 динари е во просек до 70 динари по парче, додека банкнотата од илјада долари е поскапа за 20 динари.

Advertisement

Иако не знаеме дали оваа плата ги покривала основните животни потреби во ерата на најголема инфлација, денес таа би изнесувала околу 7.300 динари,(60 евра) барем така велат продажните сајтови.

Advertisement