Комарци, пчели, оси, стршлени, крлежи – еве што да направите кога ќе ве касне инсект за да спречите чешање, оток или инфекција на кожата.

Неодамна имавме можност да се дружиме со пчелар. Ми кажа за мирот што му го носи работата со пчели и коприва .

Тој вели дека нема поопуштено место на светот од она покрај ројот пчели.

Ни беше тешко да поверуваме во тоа, па го прашавме : Што ако пчелите каснат?

Advertisement

„Па што? Нели ти рекоа дека и тоа е здраво?

„Да, но тоа може да биде фатално за некого .

„Секако, не велам дека не можете. Но за оние кои не се алергични, најдобро е да земат еден аспирин или андол (се што имаат дома), да го стопат со неколку капки вода и да го стават. на местото на убодот. Трае околу минута, две, затоа покријте се. Нема оток, нема болка и нема да има чешање – проверено!“

Тој советува и да користиме облога од навлажнета сода бикарбона, а доколку во моментот на убодот немаме ништо од горенаведените, најдобро би било да земеме три различни билки од природата. Добро исцедете и со сокот втријте ја кожата на местото на убодот.

Природните лекови на нашиот портал служат за помош на луѓето. Доколку имате здравствен проблем, прво нешто што треба да направите е да се консултирате со лекар.

Advertisement