Хипертензијата е најчеста и потценета болест од пациентите

Московскиот лекар Александар Шишонин го кажува она што ниеден лекар не би ви го кажал досега. Неговите остри одговори безмилосно ги уништуваат сите сомнежи на модерната медицина. За страницата Econet.ru, лекарот зборуваше за хипертензија:

„Денес да зборуваме за главниот убиец – хипертензијата. 26% од населението страда од хипертензија. Бидејќи болеста е поврзана со стареењето, се покажа дека речиси сите кај возрасните и постарите лица страдаат од хипертензија.

Ова е најчеста и потценета болест од пациентите. Хипертензијата е опасна затоа што не може секогаш да се почувствува. Се случува триесетгодишен маж да се пожали на болки во долниот дел на грбот. Му го мерам притисокот кога е 180 на 90 !!! Тоа е таа подмолна хипертензија: човек живее, живее и потоа плеска – умира!

Advertisement

Во современата медицина постојат два типа на хипертензија. Првиот се однесува на некои болести, како на пр тумор на надбубрежните жлезди. Со оваа болест, постои огромна количина на хормони кои предизвикуваат постојан висок крвен притисок. Истиот ефект се дава со зголемување на производството на тироидни хормони. Ако ја излечите тироидната жлезда и го отстраните туморот на надбубрежната жлезда – ќе излечите хипертензија.

Постојат неколку стотици такви болести кои можат да предизвикаат секундарна хипертензија. Таков е случајот со 5% од пациентите со хипертензија, а останатите 95% од пациентите одат на лекар и тој прегледува и не може да најде ништо, па заклучува: „Вие страдате од есенцијална хипертензија! Еве ги вашите апчиња за притисок. ”

Пациентот е исплашен: ако не сака инфаркт или мозочен удар, мора да пие апчиња, ако не ги земе, ќе добие инфаркт и мозочен удар. Но, тој човек не знае дека дефинитивно ќе добие инфаркт и мозочен удар!

Значи, што е есенцијална хипертензија? Тоа е хипертензивна хипертензија. Но, повторно, ова е апсурдно бидејќи хипертензијата е симптом, а не дијагноза. Тоа е неспецифична реакција на телото, како и температурата. И ова се нарекува посебна болест. Така, вашиот лекар паметно ќе кимне со главата и ќе ви каже: причината за вашата хипертензија е хипертензијата.

Тоа е исто како да ти кажам: имаш температура затоа што имаш температура, а дијагнозата ти е болест на треска. Ајде да ја победиме температурата!

Зголемувањето на притисокот, како и зголемувањето на температурата, е реакција на телото на нешто. Современата наука не знае што, па поставува таква дијагноза: хипертензија!

И тогаш се поставува прашањето: како да се намали тој притисок? Почнав да размислувам: Што се случува кога притисокот се зголемува? Артериолите се компресирани. Неопходно е да се најде лек кој делува на мазните мускули на крвните садови, спречувајќи ги да се контрахираат.

Лековите што им се даваат на пациентите со хипертензија за намалување на нивниот крвен притисок се чист отров. Зошто? Значи, што се случува кога телото треба да го зголеми притисокот? Ништо!

Како што порано лекарите даваа крв на пациентите, денес нудат диуретици кои го тераат пациентот да уринира. Лекарите мислат: ако го намалиме притисокот во бубрезите и мочниот меур, ќе го намалиме притисокот на телото …

Пијте чаеви, земајте диуретици и што се случува: згрутчување на крвта! И еве ти! А зошто телото наеднаш почнува да акумулира вода и го зголемува притисокот, никој не знае и не се прашува! Тоа е само дијагноза затоа што денес се „лечат“ симптомите, а не болеста!

А има толку многу лекови за човек да се напие што на крајот човек умира од труење со лекови!

Токсините од лековите толку многу ги трујат клетките на органите што повеќе не можат да ја вршат својата функција. На крајот на краиштата, покрај крвта и крвните садови, овие лекови го уништуваат срцето и особено црниот дроб. Во Европа, на пациентите кои земаат лекови за притисок со текот на годините им се даваат и лекови за црниот дроб кои подоцна толку многу го оптоваруваат тој орган што настанува цироза на црниот дроб.

А бидејќи црниот дроб е оптоварен, страда и панкреасот, кој подоцна прераснува во хроничен панкреатит. А со сето тоа доаѓа и бубрежното заболување бидејќи целиот овој токсин се излачува од телото преку нив.

Доаѓа таков на лекар и му вели: „Докторе, направете нешто само да не пијам повеќе шака дрога!“

А тој доктор ќе го упати пациентот на гастроентеролог кој ќе препише грст лекови за желудникот и желудникот. Тогаш бубрезите ќе откажат и ќе дојде до хронична хемодијализа.
И што ќе се случи ако пациентот го одбие лекот за хипертензија

Веројатно ќе живее подолго. Статистиката нема да го потврди тоа, бидејќи тоа е направено врз основа на оние луѓе кои го пиеле лекот.

Луѓето не знаат, но кога притисокот нагло се зголемува, можете да го намалите ако испиете чаша ракија. Истиот ефект го имаат и чаша ракија и лек за притисок. А уште подобар ефект за човечкото тело е половина час пешачење. Притисокот опаѓа во моментов.

За да не се развие алкохолизам од хипертензија, мој совет е наместо ракија да испиете неколку капки чист алкохол со неколку капки валеријана. Целта е да се намали стресот и притисокот во главата – смирете се! Кога пациентот ќе почувствува дека неговиот крвен притисок расте, веднаш го фаќа паника. Па, тука е финтата: треба да преземете некоја акција за да го надминете притисокот без лекови и да останете живи. Личноста која еднаш успеала во тоа, повеќе нема да чувствува страв кога притисокот ќе почне да расте.

Причината за високиот притисок лежи во мозокот. Мозокот дава наредба да го зголеми притисокот бидејќи му недостасува кислород. Мозокот е главниот потрошувач на кислород. Не му е гајле што се крвните садови, ниту што е срцето. Дури и ако срцето застане пет минути, мозокот упорно ќе дава наредби да се зголеми притисокот бидејќи мозокот не може без кислород.

Тој е оној кој почнува да задржува течност во телото и не дозволува течноста да помине низ бубрезите. Тој е оној кој прекумерно ги стимулира невроните на срцевиот мускул. И сето тоа затоа што има хроничен недостаток на кислород.

А зошто мозокот нема кислород? Одговорот е едноставен: Цервикална остеохондроза – која доведува до главоболки, вртоглавица, тинитус… Елиминирајте ги грчевите во мускулите, поставување на пршлените на вистинското место, отворање на крвотокот, па мозокот кога ќе почне да прима доволно крв, престанува да бара кислород и да испрати сигнал за зголемување на притисокот.

Хипертензијата ќе исчезне. 95 отсто од „хипертензијата“ на тој начин се лекува без лекови! Само со вашите раце! Дванаесет години од мојата пракса и илјадници пациенти го потврдуваат тоа секој ден!

Advertisement