Селото Кремна е надалеку познато по своите пророштва, а се чини дека оваа моќ не им побегнала на некои други жители на ова место на падините на Тара. Старецот Обрад Марковиќ, според сопствените тврдења, е подготвен да умре следната година бидејќи, како што вели, така „му дошло“. Тој веќе го изгравира датумот на неговата смрт на споменикот покрај сопругата Зорка.

Тој денеска мирно ги поминува деновите на планината на пророците, подготвувајќи се за следниот свет, за да се одмори покрај својот прв сосед, најпознатиот пророк во овој дел на светот , Митра Трабиќ .

-Тоа ми беше кажано, ми дојде на сон. Додека бев во Пожаревац, сонував дека на вратата влегоа две жени во црно, двете ми се претставија, едната како Богородица, а другата како Света Петка. Ги прашав дали можам да добијам трансфер поради болеста на сопругата, ми одговорија дека тоа е можно, но пред само три години. Ќе живееш убаво, а ќе умреш во 2023 година, а официјално ми остануваат уште три месеци без грижи, а после тоа може да биде само мачење и чекање, изјави Обрад за РИНА.

На планината на пророците, овој Креманчанец шета веќе деветта деценија и живее сам, во куќа од само неколку метри квадратни, чекајќи го својот суден ден.

Advertisement

– Овде заработив пензија и живеам најдобро што можам. Пред пет години почина мојата сопруга Зора која ме гледаше како малку вода на дланка. Имам своја терапија, секое утро јадам една лажица слатко и една ракија и чаша вода, тоа ме одржува во живот, додаде тој.

Обрад исто така пророкувал кој ќе го погреба на денот кога ќе му ја предаде душата на Бога. На изненадување на сите, тој тврди дека претседателот на општината ќе го погреба.

Во ова село сме 19 комшии и сите се цениме и почитуваме, но малку сме . Нема кој да го ископа гробот, реков дека тоа ќе го направи првиот човек на општината. Почнаа да ме исмејуваат затоа што е жена, но сега таа жена е претседател на општина Севојно. Повикав да дојдат двајца попови тој ден“, вели Обрад.

Тој вели дека кога ќе умре, секој што доаѓа на неговиот гроб секогаш треба да се моли на Бога и здравје ќе го придружува.

Advertisement