Освен што ја отстранува катарактата со ултразвучна метода, ја коригира и кратковидоста, далекувидоста, астигматизмот и читањето на диоптрија.

Многу често од постарите луѓе слушаме дека боледуваат од сива катаракта, која им го отежнува секојдневниот живот.

Катарактата не се појавува „преку ноќ“, но она што е карактеристично за нив, како и за многу очни нарушувања, е тоа што нивниот развој е безболен. Кога на ова ќе се додаде факторот на страв од операција, тоа понекогаш резултира со тоа што пациентите се обраќаат кон офталмолог со веќе исклучително напредната густа катаракта.

Со такви услови, потешко е да се постави точна дијагноза и самото закрепнување по процедурата може да потрае малку подолго. Решението за да се избегне ова и да се спречат компликации лежи во редовна контрола и комплетен офталмолошки преглед.

Advertisement

Доколку сте лице на возраст од 60 или повеќе години или спаѓате во ризичната група за катаракта, единствен начин навреме да ја откриете појавата на катаракта се редовните целосни офталмолошки прегледи кои вклучуваат: одредување на диоптрија, мерење на очен притисок, преглед на предниот и задниот сегмент на окото на биомикроскоп и експанзиона зеница.

Редовните прегледи ни даваат можност за рано откривање на катаракта и навремено дејствување.

„Технолошкиот напредок ни овозможи повеќе да не чекаме да „зрее“ мрената, операцијата е можна во моментот кога пациентите ќе ги забележат првите симптоми“, истакна проф. босански.

Со методот на ултразвук се отстранува катарактата, но се коригираат и кратковидоста, далекувидоста, астигматизмот и диоптријата за читање.

Пациентите обично чувствуваат подобрување ден по операцијата, но закрепнувањето може да потрае малку подолго ако се работи за многу густа катаракта и ако операцијата била комплицирана. Еден месец по операцијата, специјалист офталмолог ја одредува конечната диоптрија во однос на вградената леќа кај пациентот.

Advertisement