Артритисот може да биде непријатна и болна состојба која може да предизвика оток, осетливост, воспаление и мускулна слабост, како и исцрпеност.

Иако не постои лек, се смета дека исхраната може да игра улога во управувањето со симптомите. Според д-р Клер Морисон, храната богата со калиум може да биде клучна во борбата против артритисот.

– Калиумот во исхраната помага да се балансира вишокот сол, го намалува задржувањето на течности и помага за правилна употреба на калциумот во коските и зглобовите – објаснува таа за Експрес.

Ова е поддржано од истражувањето објавено во The Journal of Pain, кое открило врска помеѓу ниското ниво на калиум и ревматоидниот артритис. Опишано е дека пациентите со ревматоиден артритис имаат значително пониски серумски концентрации на калиум од здравите субјекти, пренесува Индекс.

Advertisement

Четири видови овошје

Како дел од студијата, група учесници со ревматоиден артритис доживеале помалку болка по земањето додатоци на калиум во текот на 28 дена, во споредба со оние кои не. Затоа, се чини дека додатоците на калиум го намалуваат интензитетот на болката.

Но, д-р Морисон советува пред да тргнете на такво патување, во исхраната вклучете четири овошја кои би можеле да помогнат во зголемување на нивото на калиум.

„Добри извори на калиум се бананите, дињите, портокалите и кајсиите“, вели таа. Сто грама банана содржи 358 мг калиум, додека исто толку диња има 267 мг. Сто грама портокали имаат 181 мг калиум, а кајсиите 259 мг.

Сувата кајсија е уште побогата со калиум и содржи дури 1162 mg во сто грама.

Симптоми на артритис

Ревматоидниот артритис е втората најчеста форма на артритис, а првата е остеоартритис. Се јавува кога имунолошкиот систем ги насочува зглобовите, предизвикувајќи болка и оток. Првично, ја загрозува мазната ‘рскавица во зглобот, што го отежнува движењето и доведува до болка и вкочанетост. Симптомите на артритис зависат од видот, но може да вклучуваат:

  • болка во зглобовите, чувствителност и вкочанетост,
  • воспаление во и околу зглобовите,
  • ограничено движење на зглобовите,
  • топла црвена кожа над погодениот зглоб,
  • мускулна слабост и исцрпеност.

СОВЕТИТЕ НА НАШИОТ ПОРТАЛ СЛУЖАТ ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ ЗА БИЛО КАКОВ ЗДРАВСТВЕН ПРОБЛЕМ ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ЈАВИТЕ НА ДОКТОР!

Advertisement