Гастроентерологот проф. Д-р Радоје Додер неодамна на ТВ Прва зборуваше за проблемите поради тешката диета по празниците.

“Храната е човечка потреба за егзистенција, а празниците значат богат оброк, таа е повод за уживање со семејството и пријателите. Но мора да се грижиме за умереноста, таа е основа на се. Клучни се три работи – пијалоци, избор и количината на храна“, рече тој. е д-р Радоје Додер и додаде:

„Мораме да внимаваме при изборот, да пиеме една до две пијачки, алкохолот го зголемува апетитот и има калориска вредност, потоа ќе јадеме повеќе. Аперитивот е само еден, за жените дури и помалку од една целина, а треба да пиете колку вода што е можно повеќе“.

Како што вели, правилно е да се пие вода пред јадење.

Advertisement

„Стомакот потоа малку се полни и има помалку апетит, па затоа е најздраво да се пие вода. Земете шест до осум чаши дневно, по можност пред оброк. Течноста го полни желудникот, па супата прво се јаде за време на поголем оброк за да се олесни варењето“, рече тој.

Зошто токму пред оброк?

„Ако пиете вода за време или после оброк, ќе внесете количина на храна што е непотребна. Тоа сигурно ќе го забави варењето“, рече тој.

Голема грешка – седење на маса со часови!

Проф. Д-р Додер рече дека празниците се проблем и поради повеќечасовното седење и зборување, пиење и јадење. Тоа е составен дел од прославата но не му угодува на стомакот!

План може да се направи, мора да постои од почеток Послужете многу зеленчук, внимавајте колку седите на маса, не мора да седите со часови.„Потребно е невообичаено долго време, и се тешко на стомакот“, рече тој.

(Stil.kurir.rs)

Advertisement