Бајрам Шериф Мубарек Олсун е традиционална реченица со која се честита најголемиот муслимански празник Бајрам.

И дали знаете што значи тоа?

Зборот Бајрам е од персиско потекло, а на турски значи празник. Зборот Шериф, кој има арапско потекло, на турски значи доблесен

Бајрам Шериф Мубарек Олсун е традиционална реченица со која се честита најголемиот муслимански празник Бајрам. пренесува од Радио Сараево

Advertisement

И дали знаете што значи тоа?

Зборот Бајрам е од персиско потекло, а на турски значи празник. Зборот Шериф, кој има арапско потекло, на турски значи доблесен Блажено значи зборот Мубарек на турски, а зборот инаку е од арапско потекло. Олсун на турски значи „нека биде“.

Тоа значи дека поздравот: Бајрам Шериф Мубарек Олсун всушност значи:

„Нека ви е честит празникот“. Кога ќе одговориш „Алах рази олсун“, тоа значи дека си рекол „Алах да биде задоволен од тебе“.

Бајрам Шериф Мубарек Олсун!

Advertisement