Ви претставуваме два докажани најефикасни рецепти за посилен имунитет и кај возрасните и кај децата.

Компоненти:

 • 100 гр суво грозје
 • 150 гр ореви јатки
 • 100 гр бадеми
 • кора од два лимона
 • 100 гр суви кајсии
 • 100 гр сливи
 • 250-300 гр мед
 • ако имате можност – тоа е многу добро да додадете 100 гр пиљола од бор

Подготовка:

Мелете суво грозје, ореви, бадеми, бор ореви и кора од лимон во мелница. Во смесата додадете сок од два лимона.

Advertisement

Додадете сливи и суви кајсии. Промешајте На крај додадете го медот и повторно измешајте сè заедно. Оставете да стои на темно место 1-2 дена.

Користете:

Деца постари од 3 години: 1 лажичка двапати на ден. Возрасни: 1-2 лажици три пати на ден. Теглата чувајте ја во фрижидер. Друг рецепт за зајакнување на имунитетот само за возрасни:

Компоненти:

 • 200 гр суви кајсии
 • 200 гр суви сливи
 • 200 гр суви смокви
 • 200 гр ореви
 • 1 лимон
 • 50 мл ракија
 • 250 гр мед

Подготовка:

Мелете ги сувото овошје и лимонот заедно со кората во мелница. Во смесата додадете мед и ракија и промешајте. Теглата чувајте ја во фрижидер.

Користете:

Земете 1 лажица пред јадење.

Извор: kucnilekar.com

Advertisement